Surikate so težke do 950 gramov, v dolžino merijo do 29 centimetrov, živijo pa lahko do 10 let. Foto: EPA
Surikate so težke do 950 gramov, v dolžino merijo do 29 centimetrov, živijo pa lahko do 10 let. Foto: EPA
Surikate so odlične plezalke in dobro kopljejo, zato bodo v živalskem vrtu njihovo bivališče dobro zaščitili. Foto: EPA

Surikate prihajajo iz reda zveri, v divjini pa živijo predvsem v savanah in polpuščavah Angole, Namibije, v puščavi Kalahari in južni Bocvani, so sporočili iz Živalskega vrta Ljubljana.

Bi si surikate radi ogledali v živo? Postanite oboževalec MMC-jeve Zabave na Facebooku, odgovorite na nagradno vprašanje in se potegujte za vstopnice za živalski vrt!
Surikate so težke do 950 gramov, v dolžino merijo do 29 centimetrov, živijo pa lahko do 10 let. Čeprav odlično kopljejo, najraje živijo v že izkopanih rovih drugih živali. Surikate so večinoma dejavne podnevi, v divjini živijo v krdelu, ki ga sestavlja do 30 živali, v živalskih vrtovih pa so te skupine seveda manjše.

Zahtevna naloga za živalski vrt
Poglavitna prehrana surikat so žuželke, pajkovci, polži, glodavci, ptiči, jajca in kuščarji, prehranjujejo pa se tudi s strupenimi kačami in škorpijoni. Preživijo lahko brez pitja tekoče vode, zadostno količino vode namreč dobijo iz korenin, gomoljev in sadja. Zaradi svoje majhnosti pa so seveda tudi same pogosto plen ujed in kač, včasih pa tudi večjih plenilcev, kot so levi.

Kot so sporočili iz živalskega vrta, je zaradi specifičnih značilnosti surikat ureditev ograde v živalskih vrtovih zahtevno opravilo. Ker znajo tako kopati luknje kot plezati, mora biti ograja gladka in dovolj visoka, da je ne preplezajo.

V Živalskem vrtu Ljubljana bo večina ograje iz stekla, ki bo omogočal dober ogled, in ker dobro kopljejo, so meter globoko v tla položili mrežasto žico in jo prekrili s peskom. Uredili so jim tudi brlog, v katerega vodi podzemni vhod in je opremljen s stekleno steno, da bodo vanj lahko odprli pogled obiskovalcem tudi v zimskem času.

Nekaj utrinkov iz življenja surikat v živalskih vrtovih po svetu si oglejte v fotogaleriji.