Srebrnik s podobo kraljice Elizabete II. in Tine Maze je na prodaj za precej več kot pet evrov, kolikor je njegova uradna vrednost. Foto: Zlatarna Celje
Srebrnik s podobo kraljice Elizabete II. in Tine Maze je na prodaj za precej več kot pet evrov, kolikor je njegova uradna vrednost. Foto: Zlatarna Celje

Centralna banka Cookovih otokov je v sodelovanju z Zlatarno Celje izdala drugo serijo srebrnika Tina Maze, ki so jo poimenovali "diamantna izdaja". Gre za omejeno serijo 999 srebrnikov, ki jih krasita Tinina podoba in - posebnost takih srebrnikov - vkovan diamant. Na kovancu je tudi seznam vseh njenih dosežkov pretekle zime - rekordnih 2.414 točk, kolikor jih je osvojila v prejšnji sezoni, zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojitev velikega kristalnega globusa ter na koncu vpis v Guinnessovo knjigo rekordov leta 2014.

Na robu srebrnika je vpisana tudi serijska številka kovanca, na zadnji strani pa je odtisnjena podoba Elizabete II. in označena nominalna vrednost izdajateljice Cookovih otokov (pet dolarjev).

"Težko je opisati občutek, ko v rokah držiš svoj srebrnik. Zares sem počaščena, da je Zlatarna Celje že drugo leto zapored izpeljala ta projekt in še naprej se bom trudila, da se z rezultati zahvalim za vse zaupanje in podporo," je ob izdaji dejala Tina Maze.

Država Cookovi otoki je avtonomna parlamentarna demokracija v prosti zvezi z Novo Zelandijo in spada v britansko zvezo narodov Commonwealth. Sestavlja jo 15 otočkov, ki skupaj predstavljajo 240 kvadratnih kilometrov kopnega in na katerih živi malo manj kot 20.000 ljudi.