Vietnam je na tekmovanje prvič poslal svojo predstavnico in že prvič zmagal. Foto: Reuters
Vietnam je na tekmovanje prvič poslal svojo predstavnico in že prvič zmagal. Foto: Reuters

Konec prejšnjega tedna je v tajskem letovišču Pattaya potekalo tekmovanje Miss International Queen 2018, ki velja za največje lepotno tekmovanje za transsspolne. Na njem se je predstavilo 28 kandidatk, večinoma iz azijskih držav.

Zmagovalka je postala 26-letna Vietnamka Nguyen Huong Giang, ki je poleg lente in krone prejela 12.500 ameriških dolarjev, enoletni najem razkošnega stanovanja na Tajskem in lepotno operacijo po svoji izbiri. Nguyen je prva predstavnica svoje države, ki se je udeležila izbora, a je pometla s konkurenco - njen pevski nastop ji je prinesel zmago tudi na Talent Showu, navdušila pa je tudi s predstavitvenim videoposnetkom.

Med odgovarjanjem na vprašanja žirije je dejala: "Čeprav sem bila rojena drugačna, kot sem danes, sem vedno zasledovala le najboljše in se oblikovala v osebo, ki je lahko danes s ponosom zastopala Vietnam." Največ dela bo imela v letu, ko bo nosila krono, na Tajskem in v domovini, kjer načrtuje nekaj projektov, "ki jih v sebi nosi že vrsto let". Ngyuen je bila v domovini znana že prej, saj se je v resničnostni pevski oddaji Vietnam Idol leta 2012 uvrstila med štiri najboljše. Od januarja, ko je napovedala, da se bo pomerila na lepotnem tekmovanju, je izgubila sedem kilogramov.

Prva spremljevalka je postala predstavnica Avstralije, druga pa predstavnica Tajske.

Pravico nastopa so imele kandidatke, ki jim je bil ob rojstvu pripisan biološki moški spol, ni pa nujno, da so se zatem odločile za kakšen medicinski poseg.

Utrinke z izbora si oglejte spodaj.