Nemka irskih korenin na paradi v Berlinu. Foto: Reuters
Nemka irskih korenin na paradi v Berlinu. Foto: Reuters

Od Ljubljanskega gradu, Empire State Buildinga v New Yorku do skakalnic na Holmenkollnu nad Oslom, operne hiše v Sydneyju, piramide v Gizi in najpomembnejših evropskih mest - vsi ti kraji so od konca tedna v znamenju zelene in oranžne barve, deteljic in dud.

17. marca Irci namreč praznujejo dan svetega Patrika, svetnika, ki je širil krščanstvo po Irski. Pri svojem oznanjevanju je imel veliko uspeha in po njegovi zaslugi je postala Irska močno krščanska dežela. Danes velja za glavnega zavetnika Irske.

Prvič zelena tudi v Sloveniji
Na pobudo agencije za promocijo turizma na Irskem vsako leto "ozelenijo" znamenitosti po vsem svetu. Letos v projektu prvič sodeluje tudi Ljubljana z dvema najbolj obiskanima turističnima točkama. V čast dneva svetega Patrika sta Ljubljanski grad in Tromostovje od petka osvetljena v zeleni barvi, ki simbolizira Irsko. V slovenski prestolnici so v soboto na Prešernovem trgu kot del praznovanja tega irskega državnega praznika nastopili slovenska glasbena skupina Bog Bards in skupina plesalcev Šole irskega plesa, ki so občinstvu predstavili irsko kulturo skozi glasbo in ples.

Jabolko spora - izražanje istospolnosti
V nekaterih ameriških mestih pa je prišlo do nekaj zapletov, saj se v Bostonu irsko-ameriški župan ni želel udeležiti nedeljske parade. S tem je izrazil nestrinjanje z organizatorji, ki gejem in lezbijkam niso dovolili, da bi svojo spolno usmerjenost izpostavili tudi na mimohodu. Do podobnih nesoglasij je prišlo v New Yorku. Svetovno znana irska pivovarna Guinness je namreč odpovedala pokroviteljstvo nad parado, ker prireditelji niso dovolili udeležbe na paradi istospolnim aktivistom.

V zeleno so se sicer odeli mnogi znani spomeniki - praški stolp, Renski slapovi v bližini Züricha, Tadž Mahal v Indiji, londonsko razgledno kolo, Niagarski slapovi, poševni stolp v Pisi ter znameniti napis "Dobrodošli v Las Vegasu".

Na irskega zavetnika se je spomnil tudi računalniški velikan Google s svojim doodlom.