Slava se je skotila 10. aprila. Foto: Kobilarna Lipica
Slava se je skotila 10. aprila. Foto: Kobilarna Lipica
Kobilarna Lipica
"Želimo si, da bi bila prihodnja generacija lipicancev, ki bo prišla na svet leta 2018, še večja in številčnejša." Foto: Kobilarna Lipica

Skotila se je v ponedeljek, 10. aprila, ob pol treh zjutraj, v zavetju kamnitih zidov kompleksa hlevov na Borjači, kjer že od sredine 19. stoletja na svet pridejo vsa lipicanska žrebeta v Lipici.

Iz kobilarne so sporočili, da so se njene skotitve razveselili vsi, ki skrbijo za čredo več kot 330 lipicancev. Slava je sicer prvorojenka matere 641 Slava XVI, ki bo v prihodnjem tednu dopolnila osem let. Njen oče je plemenski žrebec 522 Neapolitano Gaetana XXXII, Slava pa je njegova druga potomka.

Zgodaj zjutraj 12. aprila pa sta prišli na svet še dve mali žrebički - Canissa in Steaka. Tako kot Slava bosta s svojima materama ta in prihodnji teden preživeli v okolju enega posebnih, porodnih boksov kompleksa hlevov na Borjači.

V drugi polovici meseca maja bodo Slavo, Canisso in Steako lahko pozdravili tudi obiskovalci Kobilarne Lipica: najprej v varnem zavetju notranjega dvorišča hlevov na Borjači, nato pa tudi na prostranih zelenih pašnikih Kobilarne Lipica, kjer bodo odraščale skupaj z drugimi žrebeti letošnje generacije.

"Do prvih dni junija pričakujemo več kot 20 temnih, igrivih žrebet. Najponosnejši bomo, ko bodo odrasli v čudovite plemenske kobile in bele žrebce, ki bodo navduševali z nastopi na predstavah lipiške šole klasičnega jahanja. Hkrati si želimo, da bi bila prihodnja generacija lipicancev, ki bo prišla na svet leta 2018, še večja in številčnejša," pa je o letošnji generaciji dejala direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja.