Eduardo Paes je predal mestne ključe kralju Momu. Foto: EPA/Reuters
Eduardo Paes je predal mestne ključe kralju Momu. Foto: EPA/Reuters

S predajo mestnih ključev karnevalskemu kralju Momu, simbolu karnevalske preobilnosti in ekstravagance, se je karneval, katerega začetki segajo v začetek 18. stoletja, uradno začel. Na slovesnost predaje ključev je kralj Momo prišel v limuzini, spremljali pa sta ga kraljica karnevala in dve princesi.

"Razglašam, da je karneval v Riu odprt," je povedal 29-letni kralj s pravim imenom Wilson Dias da Costa Neto, ki v tej vlogi nastopa drugič zapored. Ob zvoku fanfar so kralja zasuli s konfeti, tudi sam je zaplesal sambo in le ena v nizu uličnih zabav, ki jim rečejo blocos, se je začela.

Vrhunec petdnevne zabave, ki poteka dan in noč, je tekmovanje šol sambe na Sambadromu, ki ga je zasnoval sloviti arhitekt Oscar Niemeyer. V vsaki izmed 12 šol je več tisoč nastopajočih, ki so se za nedeljski in ponedeljkov mimohod pripravljali celo leto. V živo si mimohod, v katerem največ pogledov pritegnejo zapeljiva dekleta v bleščečih kostumih, ogleda okoli 70.000 gledalcev.

Petdnevni spektakel naj bi v mesto privabil okoli milijon domačih in tujih turistov, za varnost pa bo skrbelo 15.000 policistov.