Pri skokih je treba biti izjemno previden. Foto: BoBo
Pri skokih je treba biti izjemno previden. Foto: BoBo
Skoki s 17-metrskega mostu

Med prijavljenimi skakalci je tudi pet "stalnih strank", ki se na tekmovanje vračajo vsako leto, med njimi je bil tudi državni prvak v skokih iz višin Jan Vončina. Najstarejši skakalec, ki se je udeležil že vseh dosedanjih prireditev, je 76-letni Pino Auber iz Trsta, najmlajši pa njegov 20-letni vnuk.

Skoke v Sočo s 17-metrskega mostu je odprl naš najbolj znani smučarski skakalec Robert Kranjec, ki je povedal, da moraš imeti za skok v Sočo več poguma kot za skok z letalnice v Planici.

V Kanalu je bilo pestro ves dan. Poleg skokov se je odvila tudi tržnica tamkajšnjih pridelkov in izdelkov, na ogled so bila starodobna vozila, po ulicah Kanala pa so tekli Kanalski krog. Zvečer so se na odru predstavili tamkajšnji talenti, obiskovalci pa so zaplesali z ansamblom Happy Day.

Da je treba pri skokih s take višine biti še kako previden, priča nesreča, ki se je zgodila prejšnjo nedeljo. Tedaj se je pri skoku v Sočo z mostu v Kanalu hudo poškodoval 21-letni Francoz, ki se pri tem poškodoval hrbtenico.

Soča "izziva" domače in tuje skakalce
Lega Kanala ob kanjonu reke Soče in slikovit most, ki povezuje oba bregova reke, že od nekdaj izziva domače in tuje skakalce, da preizkusijo svojo spretnost in pogum ter se poženejo z mostu v smaragdno globino Soče.

Leta 1988 je turistično društvo pripravilo prvo prireditev, ki je vključevala skoke z mostu. Naslednje leto pa je to že postala samostojna prireditev. Iz leta v leto je prireditev dobivala večji pomen za sam kraj, raslo je število nastopajočih, na visoki ravni pa je bila tudi sama kakovost skokov. Z leti so tekmovalni del začele bogatiti tudi spremljajoče prireditve.

Pred leti je kazalo, da zaradi nastajajočih sprememb ob bregovih reke Soče in v sami strugi mogoče kmalu ne bo več skokov v Kanalu. Vendar, kot je pred letošnjo prireditvijo povedala Cotičeva, jim narava za zdaj še stoji ob strani. Struge jim več ne zalaga z gramozom, zato kaže, da se bodo skoki obdržali.

Skoki s 17-metrskega mostu