Med največjim karnevalom na svetu je ob plesu sambe in divjih ritmih dovoljeno vse in še več. Znan je po brezmejnem uživanju. Foto: EPA/Reuters
Med največjim karnevalom na svetu je ob plesu sambe in divjih ritmih dovoljeno vse in še več. Znan je po brezmejnem uživanju. Foto: EPA/Reuters
Plesalka
Takšnih fotografij v prihodnjih dneh ne bo manjkalo. Foto: EPA/Reuters

Kralju Momu, simbolu karnevalske preobilnosti in ekstravagance, je ogromen ključ po tradiciji predal župan Ria de Janeira Eduardo Paes: "Prišel je čas, da svoje dolžnosti predam izrednemu kralju Momu, tako da se bo mesto lahko zabavalo pod njegovo vladavino." Karnevalski kralj, oblečen povsem v belo, je nato pred navdušeno množico vzkliknil: "Razglašam, da je karneval v Riu odprt!" Nato pa je odplesal sambo. Družbo so kralju delale kraljica in dve princesi.

Eden najbolj znanih in pričakovanih pustnih karnevalov na svetu bo tudi letošnje leto v znamenju zapeljivih deklet in plesnih tekmovanj. Najbolj znani del karnevala, tekmovanje 12 najboljših plesnih šol sambe, bo v nedeljo zvečer in v ponedeljek potekalo na slavnem Sambodromu.

Vse več obiskovalcev
Letos naj bi se karnevala udeležilo šest milijonov obiskovalcev, med njimi tudi 900.000 turistov, kar je 5,8 odstotka več kot lani. Zabave željne množice naj bi v številnih hotelih, barih in restavracijah v mestu pustile skupno 665 milijonov dolarjev.

Na letošnjem karnevalu bodo posebej počastili Korejce, saj mineva okroglih 50 let od njihove priselitve v Brazilijo. V državi s skoraj 200 milijoni prebivalcev sicer živi vsega 50.000 Korejcev.