Pogled v čarovniški svet Harryja Potterja. Foto: Reuters
Pogled v čarovniški svet Harryja Potterja. Foto: Reuters

Po dveh letih gradnje je čarovniški zabaviščni park The Wizarding World of Harry Potter v Orlandu na Floridi prav danes odprl svoja vrata. V parku, ki sta ga skupaj zasnovali hiši Warner Bros. in Universal Studios, lahko obiskovalci na lastni koži izkusijo dogodivščine iz knjižnih in filmskih uspešnic o mladem čarovniku.

Prodanih prek 300 milijonov knjig
Pottermanija je svet zajela leta 1997 z izdajo prve izmed sedmih fantazijskih knjig pisateljice J. K. Rowling. Štiri leta pozneje pa je Harry Potter - Kamen modrosti dobil še filmsko podobo. Zadnja knjiga Harry Potter in Svetinje smrti je izšla leta 2007. Po prvih šestih so filmi že posneti, filmsko podobo pa bo dobila tudi sedma knjiga. Poleg več kot 300 milijonov izvodov prodanih knjig po svetu k zaslužku franšize prispeva tudi dobra prodaja računalniških igric.

Filmi prinesli slavo igralcem
S filmskimi upodobitvami pa so postali svetovno znani tudi igralci junakov zgodbe - Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley), Richard Harris (profesor Albus Dumbledore), Kenneth Branagh (profesor Gilderoy Lockhart), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid) ...

Kar nekaj se jih je seveda udeležilo tudi odprtja parka. Utrinke si lahko ogledate v spodnji galeriji.