Makaki so edine opice na svetu, ki se redno namakajo v naravnih toplih vrelcih. Foto: EPA
Makaki so edine opice na svetu, ki se redno namakajo v naravnih toplih vrelcih. Foto: EPA

Makaki so edine opice na svetu, ki se redno namakajo v naravnih toplih vrelcih. Pravijo jim tudi snežne opice, ki sicer živijo prosto v naravi, njihova domovina pa je Japonska, gorata območja otoka Honšu.

Noči preživljajo više v gorah, ko se zdani, pa prihitijo v dolino Džigokudani, k vodnim vrelcem, kjer nato ves dan uživajo v topli vodi.

Znajo oprati svojo hrano
Živijo v velikih tropih, ki jih lahko sestavlja tudi 500 živali, večinoma pa se število giblje med 40 in 200 opic. Glavne v tropu so samice, ki v njem po navadi preživijo vse življenje. To je v nasprotju z mladimi samci, ki ga morajo zapustiti in si poiskati drug trop. Živijo tako na drevesih kot na tleh, njihova območja, na katerih se gibljejo, pa niso večja od treh kvadratnih kilometrov.

Za snežne opice je znano, da imajo podobno kot ljudje v komunikaciji razvite dialekte, saj so zelo inteligentne, veljajo pa tudi za edino znano žival poleg rakunov, ki znajo oprati svojo hrano, preden jo zaužijejo.

Raziskovalci, ki so proučevali te živali, so jim na obali nastavili batato, sladki krompir, in potem opazovali samico, ki je odnesla gomolj do morja in z njega sprala pesek.
V zadnjih raziskavah so ugotovili, da lahko japonski makak razvije različne naglase - prav tako kot človek. Opice, ki živijo samo nekaj kilometrov narazen, za sporazumevanje uporabljajo zelo različno visoke klice, s katerimi se sporazumevajo.