V Portorožu se je danes kopalo več kot 300 ljudi. Foto: Andrej Trček
V Portorožu se je danes kopalo več kot 300 ljudi. Foto: Andrej Trček
Na Kitajskem so plavalci dobesedno zagrizli v led. Foto: Reuters
Novoletni skok v morje

V Portorožu se je zbralo več kot 300 pogumnežev, ki so opravili novoletni skoki v mrzlo morje. Temperatura vode je bila na novoletni dan 11,4 stopinje Celzija, kar naj bi bilo za ta čas rekordno. Če to primerjamo s poletnimi temperaturami, vsekakor malo, če primerjamo z mrazom, ki je na silvestrsko noč vladal v večini Slovenije (temperature so se spustile do -16), pa gre za prijetno temperaturo.

Morda ravno zaradi mraza kopalci niso presegli lanskega rekorda 380 udeležencev, je pa zato okoli 3000 ljudi, kolikor si jih je dogajanje ogledalo z obale, dokaz o vse večji priljubljenosti dogodka. "Veliko je bilo tudi predprijavljenih, za katere vemo, da bi prišli, ampak so bile razmere take, da so potem odpovedovali," je pojasnil vodja prireditve Nino Cokan.

"Izredno me veseli, da nam je uspelo pripraviti odmeven dogodek in ga pripeljati do ravni, ko lahko rečemo, da je novoletni skok v morje enak obisku Triglava. To bi torej vsak Slovenec moral izkusiti vsaj enkrat. Dejstvo, da ima dogodek vsako leto več privržencev, temu gotovo pritrjuje," je še povedal Cokan.

Poleg Slovencev so bili med udeleženci tudi Italijani, Hrvati in Rusi. Kot je priznal Cokan, so letos sprva ciljali na vpis v Guinnessovo knjigo rekordov ter tudi poslali povpraševanje, vendar bi morali plačati 600 evrov samo za podatek, če je bil tovrstni rekord sploh postavljen. "Smo pa rekorderji zase," je dodal ter poudaril, da namen dogodka ni v podiranju rekordov, pač pa v druženju.

Z novoletnim skokom v morje, ki je za udeležence predvsem izziv, po njegovih besedah ljudje "sperejo vso umazanijo, ki se je nabirala tekom leta, in štartajo v novo leto polni adrenalina, entuziazma, pozitivne energije, ki mora držati vse leto."

Skoku v morje je na istem prizorišču sledilo pestro dogajanje, ob 18. uri pa si bo mogoče ogledati tudi veliki novoletni ognjemet.

Pogumneži po vsem svetu
V mrzlo vodo, natančneje v jezero Orankesee, so se podali tudi najpogumnejši Berlinčani, v japonskem mestu Oiso pa so se udeleženci na tradicionalnem festivalu okopali v morju, s čimer upajo na mirne vode in srečo v novem letu, zaplavali so tudi v Italiji in Franciji.

V vodni objem so predtem že skočili tudi v Krasnojarsku v Rusiji in v Šenjangu na Kitajskem, v Londonu in Pragi so si zimsko kopanje privoščili že pred nekaj dnevi ...

V priloženih fotografijah si lahko ogledate nekaj utrinkov novoletnega plavanja po Evropi

Novoletni skok v morje