Protestniki v Gangesu. Foto: EPA
Protestniki v Gangesu. Foto: EPA

Pred Macronovim obiskom v Gangesu na jugu Francije je policija protestnikom zasegla posode, s katerimi so povzročali hrup.

V videoposnetku, objavljenem na Twitterju, je videti, kako policist protestniku odvzame majhno okroglo ponev. Ob tem se sklicuje na prepoved prenosnih zvočnih naprav in naprav za zabavo, ki so jo lokalne oblasti izdale pred Macronovim obiskom.

Macron skuša pomiriti razjarjene Francoze. Foto: Reuters
Macron skuša pomiriti razjarjene Francoze. Foto: Reuters

Policisti so povedali, da so prejeli ukaz, ki v času predsednikovega obiska prepoveduje prenosne zvočne naprave. Mednje, kot razumejo v policiji, sodijo tudi posode, po katerih zadnje dni udarjajo protestniki in tako izražajo nezadovoljstvo s pokojninsko reformo.

Macron skuša pomiriti narod

"Jajca in lonci, to uporabljam za kuhanje," je dejal Macron ob začetku obiska na jugu Francije, kjer so protestniki proti njemu metali jajca in krompir.

V sredo pa je francoski predsednik na protestih v Alzaciji poudaril, da lonci Francije ne bodo premaknili naprej. Francoski proizvajalec posode Cristel je v jeznem odzivu poudaril, da njihovi lonci Francijo peljejo naprej.

S hudomušno kampanjo pa so se odzvali pri francoski Ikei. Pohištveni gigant je v svojem najnovejšem katalogu predstavil nov model posode po ugodni ceni 12,99 evra. "Po tej ceni lahko povzroči kar nekaj hrupa," mamijo kupce.

Macron je trenutno na turneji po državi, da bi pomiril javnost, potem ko je v soboto podpisal zakon o sporni pokojninski reformi, ki je bila sprejeta mimo parlamenta. Macron je v ponedeljek v televizijskem nagovoru dejal, da razume jezo Francozov zaradi reforme, a vztrajal, da je ta nujna. Ob tem je napovedal, da bo francoska vlada v naslednjih stotih dneh pripravila načrt za izboljšanje razmer v državi.