Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Francoski parlament je sprejel zakon, ki bo omejil medsosedske spore in tožbe proti kmetom. Zakon o zvokih in vonjavah na podeželju, ki ga je predlagala poslanka Nicole Le Peih, bo namreč zagotoviti večjo zaščito kmetij pred na novo prispelimi prebivalci v ruralno okolje.

Minister za pravosodje Eric Dupond-Moretti je na družabnem omrežju X zapisal: "Ta zakon bo končal zlorabe tožb proti kmetom, ki ne opravljajo nič drugega kot svoje delo. To je, da nas hranijo. Zdi se mi, da je to zdravorazumski predlog, ki se ravna po zdravi kmečki pameti."

Francija pozna dolgo zgodovino konfliktov med nekdanjimi prebivalci mest in njihovimi novimi podeželskimi sosedi. Leta 2021 so zato uvedli zakonodajo za zaščito "čutne dediščine francoskega podeželja". Toda izkazalo se je, da je bilo stari "zakon petelina Mauricea" izjemno težko izvajati, saj so bile pritožbe, vložene zaradi motenj v soseski, do zdaj prepuščene presoji sodnikov. Skoraj 500 kmetov se trenutno spopada s tožbami sosedov zaradi hrupa ali vonjav, ki se vijejo z njihovih kmetij.

Sorodna novica Kikiriki ... Petelin Maurice še naprej lahko (glasno) kikirika

Novi zakon bo izboljšal pomanjkljivosti predhodnika, saj je širši in določa, da noben novi prebivalec ne sme omejevati dejavnosti kmetov, ki so tam delali, preden so prišli. Če torej novega soseda moti dejavnost ali poseg, ki se je izvajal že pred njihovim prihodom, se zaradi tega ne bo mogel pritožiti. "To je tudi način za zagotavljanje enotne uporabe zakona na celotnem nacionalnem ozemlju," je dejala Nicole Le Peih. Kljub temu pa se bo na dejavnosti kmetov, ki niso v skladu z okoljskimi predpisi, še vedno mogoče pritožiti, kmetje pa bodo za svoja dejanja odgovarjali. "Ponosni smo, da podpiramo tiste, ki delajo na naših poljih. Zdaj pa k senatu," je ob tem povedal namestnik predsednika kmetijskega sindikata FNSEA Luc Smessaert.