Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Delež odraslih, ki v zadnjih dvanajstih mesecih po lastnih navedbah niso imeli spolnih odnosov, se je med letoma 2006 in 2023 povečal z devet na 24 odstotkov, v starostni skupini od 18 do 24 let pa s pet na 28 odstotkov.

V starostni skupini od 25 do 34 let je 94 odstotkov vprašanih imelo spolne odnose vsaj enkrat v zadnjem letu, izsledke raziskave povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Medtem ko je leta 2009 58 odstotkov moških in žensk v Franciji izjavilo, da so imeli spolne odnose vsaj enkrat na teden, je bilo leta 2023 takih le še 43 odstotkov.

Pri tem je marsikdo nezadovoljen s "sušo" v postelji. Približno 55 odstotkov moških in 39 odstotkov žensk je izjavilo, da se redko ljubijo. Število nezadovoljnih žensk se je od leta 1996, ko si je še 21 odstotkov želelo intimnosti, skoraj podvojilo.

Razlogi za upad spolne aktivnosti so po raziskavi sodeč v tem, da ljudje raje gledajo filme ali serije na televiziji ali pretočnih platformah, brskajo po vsebinah na družbenih omrežjih, igrajo računalniške igre ali berejo knjige.

Vodja raziskave pri IFOP-u Francois Kraus meni, da gre za zgodovinski cikel, pri čemer so bila 80. in 90. leta čas hiperseksualizacije. Danes pa se nagibamo k spolnosti, ki je bolj kvalitativna kot kvantitativna: "Kar ena generacija počne intenzivno, naslednja naredi manj."