Ganski parlament. Foto: AP
Ganski parlament. Foto: AP

Na posnetku, ki so ga objavili lokalni mediji, je videti poslance v pritajeno osvetljeni dvorani, kako vzklikajo "Dumsor, dumsor", kar pomeni v lokalnem jeziku "izpad elektrike". Nekaj minut pozneje so s pomočjo generatorja luči v dvorani ponovno zagorele, so pa drugi deli parlamenta večji del dneva obstali v temi, poroča BBC.

Ko je prišlo do mrka, je bilo nekaj poslancev in osebja parlamenta v dvigalu, v katerem so tudi obtičali.

Tiskovni predstavnik elektropodjetja William Boateng je za Reuters povedal, da je bil prisiljen v drastični ukrep odklopitve elektrike, ker da je parlament "ignoriral obvestila o neplačanih računih".

Elektriko so ponovno priklopili čez nekaj ur, ko je parlament plačal del dolga in se zavezal, da bo poravnal ostanek v tednu dni, je še povedal Boateng.

Glavni finančnik parlamenta Ebenezer Ahumah Djietror je po drugi strani zanikal, da bi parlament dolgoval tako visok znesek. Kot je zatrdil, sistem elektropodjetja ni zaznal zadnjih nakazil parlamenta, in vztrajal, da njihov dolg znaša "le" okoli 950.000 dolarjev.

Gansko elektropodjetje, ki se spopada z velikimi finančnimi težavami, dolžnikom pogosto izklopi elektriko. "Izklopi so za vse – vsakomur, ki ne plača, bomo elektriko izklopili," je povedal Boateng.

V zadnjih letih je v Gani sicer električnih mrkov vse več, saj se država spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjem desetletju, še pogostejši pa so postali v zadnjih nekaj mesecih. Opozicijski poslanci so večkrat pozvali vlado, naj vlaga več v energetski sektor, da bi preprečila njegovo sesutje.