Trudijo se osveščati ljudi, da je prava
Trudijo se osveščati ljudi, da je prava "superhrana" za nas pravzaprav jabolko s stare vrste jablane ali divja borovnica. (Fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Iz ideje in cilja Pavla Beca, da si ljudje ogledajo, poskusijo plodove in se tako navdušijo nad "divjimi", nekulturnimi rastlinami ter si takšno drevo ali grm posadijo tudi doma, se je tik ob slovensko-madžarski meji v Budincih v občini Šalovci rodil neuradno največji vzorčni nasad sadnega drevja in grmičevja v Evropi. V drevesnicah po vsej Evropi je zbiral raznolike vrste dreves in grmičevja in jih na Goričkem zasadil na enem mestu. Na 7000 kvadratnih metrih je tako zasajenih 1400 sadnih dreves in grmovnic.

Po besedah lastnika nasada, ki je na Goričko prišel iz Švice, je različnih negojenih vrst sadnega drevja in grmičevja ogromno, a jih ljudje ne poznajo, zato jim jih je želel pokazati. To so samo naravne, "divje" vrste, ki jih malokdo pozna, saj ljudje večinoma sadijo vrste, ki so že "kulturne". Negojene vrste so po njegovem mnenju veliko bolj zdrave, dajejo pa tudi sadeže, ki imajo veliko več vitaminov in mineralov kot kulturne sorte rastlin. Zato se trudi osveščati ljudi, da je prava "superhrana" za nas pravzaprav jabolko s stare vrste jablane ali divja borovnica.

Zbral je večinoma le jedilne vrste, a ob robu nasada vseeno rastejo tudi nekatere strupene. "Tako, za poduk, da se naučimo, da česa pa nikakor ne smemo dati v usta," je za STA pojasnil Beco, ki je bil nekoč učitelj, zadnja leta pa je v pokoju. Vsaka rastlina je označena tudi z informacijsko tablico, na kateri je njeno ime zapisano v treh jezikih – nemščini, slovenščini in madžarščini, ob tem pa je navedeno tudi botanično ime rastline. Jedilne rastline imajo tablice rumene barve, strupene pa rdeče.

Obiskovalci nasada si tako lahko ogledajo in tudi odtrgajo in pojejo sadeže več različnih vrst jablan, hrušk, češenj, višenj in sliv. Enako velja tudi za manj znane sadne vrste, kot so dren, borovnice, šmarna hrušica, nešplje in japonske kutine. Zasajeni so še oljke, bezeg, jerebika, leska, murva, brin, šipek, granatna jabolka, jagode goji in druge eksotične sadne rastline, na primer asimina in indijanska banana.

V tem nasadu sicer sadik ni in jih ne bo mogoče kupiti. Nekatere predstavljene vrste bo mogoče kupiti v bližnji drevesnici, ki stoji prav tako v Budincih in jo vodi Bečev prijatelj Alex Jakob. Jakob mu tudi pomaga nasad urejati in voditi.