Bliža se 18. Festival vrtnic. Osrednja pomladna mestna prireditev, ki že vrsto let pomaga graditi prepoznavnost mesta vrtnic Nove Gorice in Goriške kot privlačne turistične destinacije, bo letos imela posebno noto.

"Vrtnica je simbol našega mesta in mestne občine. V prihodnje ji želimo dati še večji pomen, in sicer s povečanjem števila nasadov v mestu," je napovedal novogoriški župan Samo Turel. Župan Nove Gorice in župan Gorice Rodolfo Ziberna sta obenem napovedala čezmejno sodelovanje pri povezovanju zasaditev vrtnic v obeh mestih.

Ker bosta Nova Gorica in Gorica leta 2025 nosili naziv Evropske prestolnice kulture, bo mesto vrtnic skupaj s sosednjo občino začelo projekt zasaditve vrtnic ob novi čezmejni poti na Kostanjevico. Pri tem bo s strokovnimi nasveti pomagalo Goriško društvo ljubiteljev vrtnic, ki sicer predlaga vzpostavitev 30-kilometrske čezmejne rožne poti.

20-letnica zbirke burbonk in dan med damaščankami

Stalnice festivala, ki bo med 27. aprilom in 21. majem, ostajajo predvsem organizirana vodstva po zbirki burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici in po rožnih nasadih v mestu, fotografska in slikarska razstava, različna predavanja, predstavitev knjige, kuharska in kozmetična delavnica ter koncert med burbonkami.

Letošnji festival bo po besedah predsednice Goriškega društva ljubiteljev vrtnic Katje Kogej še posebej prazničen – prav omenjena zbirka burbonk, ki je v zadnjih letih postala ena osrednjih turističnih znamenitosti na Goriškem, praznuje 20. obletnico.

Obiskovalcem festivala bodo prvič ponudili možnost, da preživijo dan med vrtnicami damaščankami. Na kmetiji Marinič v Vedrijanu v Goriških brdih bodo udeleženci namreč lahko obirali cvetne lističe starinskih vrtnic damaščank, jih destilirali, sodelovali bodo lahko tudi v kuharski delavnici in degustirali številne izdelke z vrtnicami. Delavnico bosta vodili Katja Kogej in Mirjam Marinič, ki je s pomočjo Goriškega društva ljubiteljev vrtnic uredila prvi nasad ekoloških vrtnic na Goriškem za kulinarično oziroma zdravilsko rabo.