Foto: AP
Foto: AP

Skupno 353 plesalk z vsega sveta je malo več kot minuto ostalo v položaju, ki je med baletniki znan kot "en pointe". Tako so premagale zdaj že nekdanji Guinnessov svetovni rekord, ko se je na prste dvignilo 306 balerin, poroča New York Times. "Vriskala sem in ploskala. Bila sem v šoku," je za spletni portal povedala 13-letna plesalka Amanda Toledo o trenutku, ko so organizatorji potrdili, da so balerine podrle svetovni rekord. "Tako sem ponosna," je dodala.

Za vpis v knjigo rekordov so morale najstnice vso svojo telesno težo prenesti na konice prstov popolnoma iztegnjenih stopal. Udeleženke podviga so prihajale iz več kot dvajsetih ameriških zveznih držav, pridružile pa so se jim še plesalke iz Japonske, Kitajske, Nemčije in Portugalske.

"Sploh ne morem verjeti," je povedala 15-letna Emma Power iz Minnesote, in dodala: "Prišle smo podret rekord in uspelo nam je. Tako sem ponosna na vse." 18-letna Reaganne Beamer je dodala: "Navdušena sem, ker sem lahko del nečesa tako posebnega." Prejšnji rekord je bil postavljen 10. septembra 2019 med snemanjem oddaje Live! s Kelly in Ryanom na zahodni 67. ulici na Manhattnu, pa so sporočili iz Guinnessa.

Zahtevna in nevarna tehnika za otroke

Čeprav starost ni pogoj za izvajanje baletne tehnike "en pointe," večina učenk in učencev baleta te drže ne začne izvajati pred 14. letom starosti. Kosti v stopalih so pred to starostjo pogosto premehke, zato lahko pri vaji nastanejo resne in trajne poškodbe stopal. Medtem ko se nekateri učenci začnejo ukvarjati s špicami pri desetih ali enajstih letih, večina strokovnjakov zahteva, da jih spremljajo izkušeni učenci. Dolge kosti v stopalih začnjejo otrdevati med osmim in štirinajstim letom, izvajanje tehnike en pointe pred tem pa lahko povzroči zlome rastne plošče, kar lahko povzroči deformirana stopala.