Gunther VI. na enem svojih razkošnih počivalnikov. Foto: AP
Gunther VI. na enem svojih razkošnih počivalnikov. Foto: AP

Ne, ne gre za šalo. Lastnik vile je v resnici zgolj Gunther, čistokrvni nemški ovčar, ki že vse svoje življenje živi od bogastva, ki mu ga je zapustil oče, Gunther V., njemu pa njegov oče, Gunther IV.

V imenu psov že desetletja premoženje upravlja poseben sklad, ki je za Guntherja IV., torej dedka zdajšnjega Guntherja, pred dvema desetletjema kupil vilo od kraljice popa za 7,5 milijona ameriških dolarjev. Z leti je cena nepremičnini močno zrasla in se zdaj prodaja za 31,75 milijona dolarjev (slabih 28 milijonov evrov).

Gunther rad teka po svojem pol hektarja velikem posestvu, ki obkroža njegovo vilo. Foto: AP
Gunther rad teka po svojem pol hektarja velikem posestvu, ki obkroža njegovo vilo. Foto: AP

Nemška grofica vse svoje premoženje zapustila svojemu psu

Zgodba o bogastvu uživaškega nemškega ovčarja ni običajna, je pa – čeprav bi ji težko verjeli – resnična. Začelo se je pred skoraj tremi desetletji, natančneje leta 1992, ko je nemška grofica Karlotta Liebenstein pred smrtjo svoje večmilijonsko premoženje zapustila svojemu ljubljenemu psu, Guntherju III. Da denar ne bi šel v napačne roke, je natančno opredelila pogoje delovanja posebnega sklada, vključno z zahtevo, da mora biti poskrbljeno tudi za vse Guntherjeve dediče. Gunther III. je tako kmalu postal oče Guntherju IV., ki je po njegovi smrti podedoval tudi vse premoženje.

Foto: AP
Foto: AP

Linija se je nato nadaljevala vse do zdajšnjega pasjega bogataša, Guntherja VI., ki del leta preživlja v vili v toskanskem slogu v Miamiju, spi v ogromni spalnici na pravi postelji, obroke mu pripravlja skupina kuharjev pod nadzorom chefa, pri čemer skrbno pazijo, da so sestavine zdrave, sveže in čim bolj ekološko pridelane, le izjemoma si Gunther privošči tudi kaviar.

Vila v Miamiju seveda ni njegova edina nepremičnina, ima tudi hiše v Milanu in na Bahamih, pogosto pa se odpravi tudi kam drugam po svetu, saj "je treba skrbeti za njegovo socializacijo", navajajo njegovi skrbniki. Da je pot udobnejša, jo seveda opravi z zasebnim letalom. Poleg osebnega spremstva mu družbo dela tudi trener, s katerim vsak dan vadi različne trike.

Foto: AP
Foto: AP

Vrednost Guntherjevega premoženja že pol milijarde dolarjev

Njegova glavna skrbnica – in predtem skrbnica vseh treh njegovih prednikov – je 52-letna Carla Riccitelli, ki je obenem članica odbora, ki upravlja premoženje (to je v treh desetletjih z nekaj deset milijonov zraslo na 500 milijonov), in tista, ki Guntherja vodi na sprehode na tržnico ali v pasje zavetišče, da pes ob vsem razkošju ne pozabi, da je še vedno – pes.

Kot je pojasnila za AP, je Guntherja III. spoznala malo po smrti lastnice. Ker je vedno imela rada živali, jo je zamisel, da bi postala skrbnica psa multimilijonarja, pritegnila in je od takrat z Guntherji neločljivo povezana. Odbor, ki upravlja premoženje, se po njenih navedbah sestane enkrat mesečno in odloča, kako premoženje še oplemenititi. Med drugim prodaja in kupuje nepremičnine, vlada v sklade in celo kupuje športne ekipe – med drugim je tako Gunther lastnik moške nogometne ekipe in ženske plavalne ekipe, je pojasnila, nekaj denarja pa redno namenjajo pasjim zavetiščem, s čimer "Gunther pomaga tudi drugim živalim".

Foto: AP
Foto: AP

Ovčar jo pogosto obišče v njeni hiši v Toskani, kjer se igra z njenima dvema psoma, malo manj pa je navdušen nad tem, da v hiši živi tudi šest mačk in nekaj kokoši, v smehu še doda Riccitelli.