Sydneyjskemu lepotcu so priredili veliko slovesnost. Foto: EPA
Sydneyjskemu lepotcu so priredili veliko slovesnost. Foto: EPA
Mathew Doyle
Priznani umetnik Mathew Doyle je poskrbel, da so z mosta zadoneli zvoki didžiriduja. Foto: EPA
75 let mostu Harbour Bridge

Na 503 metre dolgem mostu, ki je bil zaradi slovesnosti zaprt za ves promet, so odkrili tudi novo spominsko ploščo 16 delavcem, ki so med gradnjo tega lepotca umrli.

V njegovo čast so v mestu v deželi "tam spodaj" zveneli zvoki didžiriduja, potekala je jadralna regata, nebo pa so zavzeli piloti s preleti letal. Organizatorji so se odločili, da za konec ne bodo priredili ognjemeta, saj bi s tem samo preusmerili pozornost od pravega slavljenca - mostu.

Most, ki je postal legenda
Most, ki mu Avstralci ljubkovalno pravijo obešalnik, sestavlja pa ga kar 52.000 ton jekla, so gradili devet let, prvič so ga za javnost odprli 19. marca 1932. Slavnostna govornica, guvernerka Novega južnega Walesa Marie Bashir je dejala, da most sodi med glavne ponose mesta, označila ga je kar za "legendo". "To je most, ki ne bo nikoli zastarel, struktura tistega časa je postala struktura za vse čase," mu je popihala na dušo.

Harbour Bridge je namreč ob zgraditvi veljal za enega največjih gradbenih dosežkov takratnega časa, njegova gradnja med veliko gospodarsko krizo pa je delo in preživetje omogočila več sto do takrat nezaposlenim Avstralcem.

Most, ki leži poleg še ene sydneyjske znamenitosti - operne hiše -, in kraljevega botaničnega vrta, ima osem voznih pasov za avtomobile, dva železniška tira ter kolesarske steze in pešpoti.

75 let mostu Harbour Bridge