Hercule Poirot je poleg Miss Marple najbolj znan literarni lik slavne pisateljice Agathe Christie. Foto:
Hercule Poirot je poleg Miss Marple najbolj znan literarni lik slavne pisateljice Agathe Christie. Foto:
David Suchet
67-letni Suchet se je za vlogo pripravil tako, da je prebral vse romane in kratke zgodbe o Poirotu ter si izpisal vsako podrobnost o slavnem liku Agathe Christie. Foto: EPA

S projektom za televizijo ITV se bo od vloge slavnega belgijskega detektiva poslovil tudi igralec David Suchet, ki v tej vlogi nastopa vse od leta 1989.

Suchet se bo po snemanju zadnjih delov iz serije lahko pohvalil, da je odigral vse Poirotove dogodivščine, ki jih je spisala Christiejeva. Igralec je v lanskem pogovoru za BBC dejal, da se počuti, kot bi izpolnil sanje: "Navdušen sem, kot da bi uresničil svoje sanje. Obenem pa bom tudi razočaran in žalosten, ker bom moral res Poirotu reči zbogom in nasvidenje, potem pa ga pokopati."

Med zadnjimi petimi filmi o Poirotu, ki jih bodo posneli, bo tudi Zavesa (Curtain), detektivova poslednja dogodivščina, v kateri se vrne na prizorišče svojega prvega razrešenega zločina, da bi preprečil še en umor. Posneli pa bodo še dela Zločinska zabava, Velika četverica, Sloni si zapomnijo in Herculovi podvigi.

Hercule Poirot je poleg Miss Marple najbolj znan literarni lik slavne pisateljice Agathe Christie. O belgijskem detektivu je med letoma 1920 in 1975 napisala 33 romanov in 51 kratkih zgodb. Poleg Sucheta so Poirota igrali tudi drugi znani igralci, med drugim sir Peter Ustinov, sir Ian Holm, John Moffatt in Alfred Molina.

Suchet v vlogi kariere
Več kot dvajsetletna zgodba Sucheta kot Poirota se je začela, ko ga je za vlogo priporočila družina Agathe Christie. Danes 67-letni Suchet, čigar oče je bil litovski Jud, se je za vlogo pripravil tako, da je prebral vse romane in kratke zgodbe o Poirotu ter si izpisal vsako podrobnost o slavnem liku Agathe Christie. "Na eni strani sem imel svoje zapiske, na drugi pa kup zgodb. Dan za dnem, teden za tednom sem se prebijal skozi večino romanov o Poirotu in si pisal njegove značilnosti, dokler nisem imel o liku popolne dokumentacije. Potem moja naloga ni bila samo, da vem, kakšen je, temveč da počasi postanem Poirot. Vanj sem se moral spremeniti, še preden smo začeli snemati," je temeljite priprave nekoč opisal Suchet.

Številni kritiki in oboževalci serije menijo, da je Suchetova upodobitev detektiva najnatančnejša in knjigam najzvestejša interpretacija Poirota.