Božički bodo ob obisku domov, bolnišnic, trgovin in podjetij nosili prozorne maske in vzdrževali varnostno razdaljo, tudi petja ne bo. Foto: Reuters
Božički bodo ob obisku domov, bolnišnic, trgovin in podjetij nosili prozorne maske in vzdrževali varnostno razdaljo, tudi petja ne bo. Foto: Reuters

Vsako leto se v Berlinu zbere več sto Božičkov in njihovih spremljevalcev, ki sodelujejo pri storitvi "Najemi Božička". A letos se jih je zaradi pandemije covida-19 na nekdanjem letališču Tempelhof zbrala le peščica, kljub temu pa so odločeni, da jih niti virus ne bo ustavil pri širjenju prazničnega veselja.

"Redne stranke, s katerimi smo govorili v zadnjem času, so zmedene. Ne vedo, ali bi nas najele ali ne, niti, ali je to sploh dovoljeno. Ko smo jih poklicali, so bili večinoma navdušeni in so dejali, naj pridemo vsaj na božični večer, da bodo otroci veseli," je v pogovoru za Reuters pojasnil eden izmed Božičkov, Andreas Penski.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bo sicer potrebna dodatna previdnost, veljajo tudi določena pravila, je še dodal. Družine, ki jih bodo obiskali, bodo tako morale tik pred prihodom Božička prostore temeljito prezračiti, dobri mož in njegovo spremstvo ne bosta pela božičnih pesmi, kot je to v navadi, da se izognejo širjenju virusa prek aerosolov, je še pojasnil Penski in dodal, da bodo vsi obiskovalci nosili maske, a bodo te "večinoma prozorne".

Božički bodo ob obisku domov in podjetij ves čas vzdrževali varnostno razdaljo, tudi ob razdeljevanju daril, za kar omenjenega dobrega moža najpogosteje najamejo berlinske družine, ali ob fotografiranju, je še pojasnil.

"To leto je posebno, to leto je drugačno. Koronavirus nam povzroča težave, a to nas ne bo ustavilo, da ne bi otrokom prinesli malo sreče in veselja," pa je ob tem odločen še en Božiček, Alex Meissner.