Hollande bo zdaj dovil večjo in lepšo kamelo od prejšnje, obljubljajo Malijci. Foto: EPA
Hollande bo zdaj dovil večjo in lepšo kamelo od prejšnje, obljubljajo Malijci. Foto: EPA

Kamelo je francoski predsednik dobil v dar v zahvalo za pomoč pri boju proti islamističnim upornikom, ob odhodu iz Timbuktuja pa jo je Francoz pustil v začasni oskrbi pri neki tamkajšnji družini. Ti so jo meni nič tebi nič - pojedli.

"Takoj, ko smo izvedeli, kaj se je zgodilo, smo poiskali drugo kamelo, ki je večja in lepša od prejšnje," je za britanski Guardian dejal uradnik, ki pa ni želel razkriti svojega imena, saj nima pooblastil za dajanje izjav medijem.

Pri tem pa pravi še: "Nova kamela bo poslana naravnost v Pariz." Tako se bodo izognili morebitnemu novemu izginotju kamele, saj, kot pravi omenjeni vir, "se globoko sramujejo zaradi tega, kar se je zgodilo prvi kameli". "Bila je darilo, ki si take usode, kot jo je doletela, ni zaslužila," je še dodal.

Hollande je kamelo dobil februarja, le nekaj tednov po tem, ko je Francija v svojo nekdanjo kolonijo napotila svoje vojake v pomoč malijskim oblastem pri boju proti upornikom. Takrat se je še pošalil, da mu bo kamela kar prav prišla pri manevriranju skozi gost pariški promet, a se je na koncu odločil, da jo raje pusti v njeni domovini, pri neki družini, ki živi na robu saharske puščave.

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian pa je dobil posebno nalogo - vsak teden je moral poročati, kako gre kameli. Zato ga je prejšnji teden doletela tudi neprijetna naloga sporočiti predsedniku, da je kamela mrtva, poročanje francoskih medijev povzema Guardian.