Zagrebška mestna uprava je razglasila
Zagrebška mestna uprava je razglasila "dneve nogometa" in podaljšala obratovalni čas gostincev do zgodnjih jutranjih ur. Foto: EPA
Luka Modrić (Hrvaška)
Hrvaška nogometna reprezentanca bo v četrtek s tekmo z gostiteljem svetovnega nogometnega prvenstva Brazilijo odprla letošnji nogometni dogodek številka ena. Foto: Reuters
Prvi šolski dan šolarji
Mnogi otroci bodo letošnje svetovno prvenstvo, ki se prihodnji četrtek začenja v Braziliji, želeli spremljati tudi v neposrednih prenosih. Za večino v srednji Evropi bo to težko, saj so prve tekme na posamezni dan na sporedu ob 18. ali 21. uri, nočne pa ob polnoči ali celo ob 3. uri zjutraj. Foto: BoBo

Nogometna evforija je zajela ves svet, med drugim tudi našo sosedo Hrvaško, kjer je zagrebški mestni urad za gospodarstvo, delo in podjetništvo v želji, da bi se izboljšala ponudba in da bi se omogočilo spremljanje tekem SP-ja, med 12. junijem in 13. julijem razglasil t. i. dneve nogometa. Kot so sporočili v petek, so lahko vsi lokali ne glede na to, ali so v turistični coni mesta ali ne, odprti do 2. ure zjutraj.

Vsi, ki se odločijo za podaljšanje odpiralnega časa, sicer potrebujejo potrdilo, da izpolnjujejo pogoje glede zaščite pred hrupom pri delu ponoči. Obenem so v mestni upravi gostince pozvali, naj zagotovijo civilizirano obnašanje v lokalih, tako da ne bodo kalili javnega reda in miru ter bodo omogočili nočni počitek okoliškim stanovalcem.

Za podaljšanje obratovanja so pred tem zaprosili v zagrebškem združenju gostincev, saj so lahko ti praviloma odprti največ do polnoči. Kot so pojasnili, bo zaradi časovne razlike med Brazilijo in Hrvaško tekme mogoče spremljati zgolj v poznih večernih in nočnih urah.

Na Hrvaškem se številni pripravljajo za spremljanje svetovnega prvenstva - kupujejo večje televizorje, nove reprezentančne drese, navijaške rekvizite, pripravljajo zaloge hrane in pijače in podobno.

Navijači hrvaške reprezentance iz kluba Uvijek vjerni (Vedno zvesti) so napovedali "največje navijaško območje", ki bo na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića. Množično spremljanje nogometnih tekem je napovedano tudi na drugih lokacijah v mestu, npr. ob jezeru Jarun. Podobna navijaška mrzlica je tudi na drugih koncih države.

Hrvaški sindikati so aprila delodajalcem predlagali, naj se zgledujejo po nemških kolegih in prilagodijo delovnik svetovnemu nogometnemu prvenstvu, še posebej takrat, ko igra državno moštvo. V združenju hrvaških delodajalcev so odločitev o spremembi delovnika prepustili vsakemu posameznemu delodajalcu, kar je tudi v skladu z delovno zakonodajo.

V Nemčiji spremenili šolske urnike
Nemci so, kot rečeno, že prilagodili delovni urnik svetovnemu nogometnemu prvenstvu, pred dnevi pa so urnike prilagodili tudi šolarjem. Mnogi otroci bodo namreč letošnje svetovno prvenstvo, ki se prihodnji četrtek začenja v Braziliji, želeli spremljati tudi v neposrednih prenosih. Za večino v srednji Evropi bo to težko, saj so prve tekme na posamezni dan na sporedu ob 18. ali 21. uri, nočne pa ob polnoči ali celo ob 3. uri zjutraj. Pouk se bo tako v nekaterih zveznih deželah začenjal pozneje in ga bodo nato podaljšali v popoldne.