Foto: Zajem zaslona, Wordle
Foto: Zajem zaslona, Wordle

Ameriški programer Josh Wardel je med lansko karanteno svojo partnerko, sicer ljubiteljico besednih iger, razveselil s preprosto igro. Oktobra je dosežek predstavil na spletu. V začetku januarja pa je uganko preizkusilo že več kot 300.000 igralcev.

"Wordle je tako, kot so bile včasih križanke v dnevnem časopisju, namreč vsi so reševali isto križanko in tukaj zdaj vsi rešujemo isti Wordle," je za TV Slovenija povedal pisatelj in prevajalec Boštjan Gorenc.

Brezplačna igra temelji na ugibanju besede dneva. A pozor, na voljo imate samo šest možnosti ter omejeno število in izbiro črk. "Poleg poznavanja besed pri igri je pomembna tudi kombinatorika. Se pravi, ne vlečeš iz enega polja znanj, ampak moraš jih kombinirati več skupaj," je pojasnil Gorenc.

Ko uganete, pa se lahko s svojim dosežkom pobahate tudi po družabnih omrežjih. "Mislim, da ne gre samo za bahanje, gre za nekaj, čemur bi lahko rekli sotekmovanje," je povedal antropolog Dan Podjed.

Medtem ko Wordle izziva z eno besedo na dan, ima slovenska različica Besedle, poleg besede dneva tudi možnost treniranja.

Pa se bo igra obdržala? "Kdo pa ve, tetris igramo še danes in je ostal še od osemdesetih let," pravi Podjed.

Sogovornika se še strinjata, da igra širi znanje, zato je dober razlog, da obsedemo pred zaslonom več časa.

Svet obkrožila nova igrica