Lik Daenerys Targaryen, ki ga v seriji upodablja Emilia Clarke, je eden izmed najbolj priljubljenih med uporabniki strani za nezakonito pretakanje vsebin. Foto: Youtube
Lik Daenerys Targaryen, ki ga v seriji upodablja Emilia Clarke, je eden izmed najbolj priljubljenih med uporabniki strani za nezakonito pretakanje vsebin. Foto: Youtube
Breaking Bad
Na drugem mestu je pristala letos končana serija Kriva pota. Foto: EPA
Michael C Hall in Jennifer Carpenter
Dexter je preteklo leto končal na drugem mestu, letos pa je spolzel na peto. Foto: EPA

Zadnja epizoda Iger prestolov je bila po statističnih podatkih portala Torrentfreak nezakonito pretočena 5,9-milijonkrat, največ v tednu po njenem predvajanju na televiziji. Medtem ko je bilo finale serije televizijske hiše AMC Networks Kriva pota pretočeno 4,2-milijonkrat.

To je drugo leto zapored (lanskoletno lestvico najdete na tej povezavi), da je ekranizacija fantazijske HBO-jeve serije istoimenskih romanov Georgea R. R. Martina, pristala na prvem mestu. Serija je sicer trenutno na oddihu med tretjo in četrto sezono. Tretje mesto je pripadlo seriji o skupini preživelih, ki so se povezali, da bi se ubranili zombijev, Živi mrtveci (še enemu produktu AMC Networks).

Številke niso spodbudne za Hollywood, ki se že nekaj let neuspešno bojuje proti piratstvu - vse od vzpona interneta in razširitve strani za izmenjavo vsebin, na katerih si lahko ljudje na nedovoljen način izmenjujejo filme, televizijske serije in glasbo.

A medtem ko večina vodilnih v svetu zabave obsoja tovrstna dejanja, drugi iščejo svetle strani. Tako je na primer preteklo poletje izvršni direktor televizijske hiše Time Warner Jeff Bewkes dejal, da je popularnost Iger prestolov na straneh za nezakonito pretakanje vsebin boljše, kot da bi osvojili emmyja. Prav tako je snovalec serije Kriva pota Vince Gilligan dejal v enem izmed intervjujev za BBC, da je piratstvo pomagalo k priljubljenosti.

Lestvico so na portalu Torrentfreak sestavili na podlagi podatkov, katera serija je imela največjo nezakonito pretočnost na epizodo.

Seznam serij z največkrat nezakonito pretočenimi epizodami v letu 2013:

MestoSerijaKoličina največkrat nezakonito pretočene epizode
1.Igra prestolov5,9-milijonkrat
2.Kriva pota4,2-milijonkrat
3.Živi mrtveci3,6-milijonkrat
4.Veliki pokovci3,4-milijonkrat
5.Dexter3-milijonkrat
6.Kako sem spoznal vajino mamo3-milijonkrat
7.Suits2,6-milijonkrat
8.Homeland2,4-milijonkrat
9.Vikings2,4-milijonkrat
10.Arrow2,2-milijonkrat