Kangana Ranaut je nastopila v več izjemno uspešnih bollywoodskih filmih. Foto: AP
Kangana Ranaut je nastopila v več izjemno uspešnih bollywoodskih filmih. Foto: AP

Vprašanje uživanja govedine je v Indiji skrajno občutljiva tema, saj so krave za hindujce svete živali. Nekateri politiki iz stranke BJP so tudi pozvali k prepovedi zakola goveda.

Da je Kangana Ranaut, večkrat nagrajena bollywoodska zvezdnica, ki je nastopila v vrsti najuspešnejših indijskih filmov, v preteklosti uživala govedino, jo je obtožil opozicijski politik.

Več uporabnikov družbenih omrežij je delilo posnetke zaslona domnevnih starih objav iz igralkinega profila, ki naj bi obtožbe podpirale.

Kot poroča BBC, bi bile obtožbe lahko bile usodne za zvezdnico, ki si želi vstopiti v politično sfero kot kandidatka BJP-ja v severni državi Himačal Pradeš.

"Ne uživam govedine ali katerega koli drugega rdečega mesa. Sramotno je, da o meni širijo popolnoma neutemeljene govorice, saj že desetletja zagovarjam in promoviram jogijski in ajurvedski življenjski slog. Tovrstne taktike ne bodo delovale in uničile moje podobe. Moji ljudje me poznajo in vedo, da sem ponosna hindujka, in nič jih ne more zavesti," je zapisala 37-letna Renaut na družbenem omrežju X.

Govedina pereča tema

Vzreja in uživanje govedine je v Indiji skrajno pereča tema in občasno privede do nasilja samooklicanih nadzornih patrulj za zaščito goveda, predvsem nad pripadniki muslimanske manjšine. Kljub široko razmahnjenim lokalnim omejitvam govedorejske industrije pa je Indija ena največjih izvoznic govedine na svetu, predvsem zaradi svojega trga vodnih bivolov, vrste, ki je izvzeta iz mnogih prepovedi.

Prejšnji poskus BJP-ja uvesti nacionalno prepoved zakola goveda je leta 2017 ovrglo indijsko vrhovno sodišče. Je pa več zveznih držav, v katerih je na oblasti BJP, prodajo in uživanje govedine prepovedalo. Stranki, ki jo vodi premier Narendra Modi in uživa podporo večinskega hindujskega prebivalstva, na prihajajočih volitvah ponovno dobro kaže.

To sicer ni prvič, da se je Kangana Ranaut zapletla v kakšno sporno situacijo. Leta 2020, na vrhuncu svoje filmske slave, je izrekla hude obtožbe proti več predstavnikom filmske industrije. Leta 2021 pa je Twitter suspendiral njen profil zaradi domnevnega spodbujanja k nasilju po tem, ko je pozvala Modija, naj "ukroti" opozicijskega voditelja.