Amit Patak in njegova inovacija. Foto: Reuters
Amit Patak in njegova inovacija. Foto: Reuters

Ozračje indijskega glavnega mesta je med najbolj onesnaženimi na svetu, leta 2019 je bilo celo proglašeno za najbolj onesnaženo prestolnico na planetu. V zimskih mesecih se koncentracija nevarnih snovi v zraku skoraj početveri, saj med decembrom in februarjem hladen zrak nad mestom zadržuje izpušne pline motornih vozil in dim gorečih odpadnih snovi.

Oblasti že nekaj časa skušajo rešiti okoljske težave, pred leti so na primer uvedli pravilo sodih in lihih registrskih številk motornih vozil, ki se na določen dan lahko vozijo po mestu. Kljub naporom je dihanje v New Delhiju še zmeraj nevarno, zato so v mestu podprli projekt Amita Pataka, ki je v garaži že leta 2016 ustvaril čelado z zračnimi filtri, ki prečistijo do 80 % jedkega smoga v ozračju. Finančna pomoč države mu je omogočila dokončati izdelek, ki bo pomagal številnim meščanom.

Cena čelade znaša 14 odstotkov povprečne plače meščanov

"Doma ali v pisarni lahko uporabljaš čistilce zraka, motoristi pa nimajo tako rekoč nobene zaščite," je povedal Pataka.

Smog je v New Delhiju že običajna stvar. Foto: Reuters
Smog je v New Delhiju že običajna stvar. Foto: Reuters

Njegovo podjetje se je prav zato lotilo izdelave prve čelade, opremljene z zamenljivimi zračnimi filtri in baterijskim ventilatorjem. Inovativno rešitev za varno dihanje pa si bodo lahko privoščili le redki meščani, čelada namreč stane 4500 rupij (56 evrov), štirikrat več od običajnih, medtem ko povprečna plača v New Delhiju znaša približno 400 evrov (32.600 rupij). Zaradi visoke cene se Patakovo podjetje Shellios Technolabs že dogovarja z večjimi proizvajalci, ki bi z drugimi materiali in množično proizvodnjo lahko znižali ceno izdelka. Za čelado se zanimajo tudi druge jugovzhodne azijske države, predvsem Malezija, Tajska in Vietnam.