Ines je hooping po naključju odkrila na spletu. Foto: Mitja Resnik
Ines je hooping po naključju odkrila na spletu. Foto: Mitja Resnik

Redno obiskovanje hoopinga ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje in počutje ... Vendar pa te hooping lahko tudi zasvoji.

Obstajajo trije vodilni slogi: plesna, akrobatska in telovadna (fitnes) oblika hoopinga. Akrobatski hooping lahko hitro prepoznamo po izjemni gibčnosti izvajalca in združevanju gimnastičnih vaj z vrtenjem obroča ter po vrtenju več obročev hkrati. Foto: EPA
Obroč se lahko vrti okoli pasu, zadnjice, prsnega koša, vratu. Foto: Mitja Resnik
Ines pravi, da je hooping primerna vadba tudi za moške. Foto: EPA

Simpatično Ljubljančanko ples in šport spremljata že od otroštva. Osem let je na ljubljanski baletni šoli plesala klasični balet in njegove modernejše različice, hkrati pa se je ukvarjala s še drugimi športi. "Tudi z aerobiko, kjer se je začel moj svet skupinskih vadb," se spominja Ines.

Danes, stara je 26 let, je vaditeljica aerobike, pilatesa in pilatesa na veliki žogi, uporabe pilatesa v fizioterapiji, vadbe v času nosečnosti, funkcionalne vadbe in prva licencirana inštruktorica hoopinga v Sloveniji.

Hooping (vrtenje obroča za fitnes) je po naključju odkrila med brskanjem po spletu in se kmalu odločila za usposabljanje v Angliji, kjer je s pomočjo Sashe Kenney razširila svoje znanje in pridobila licenco. In s čim jo je hooping tako navdušil? "Po mojem mnenju bi morala biti vadba zabavna in sproščujoča – skrbi in obveznosti pustimo zunaj, med vadbo pa misli preusmerimo drugam. In pri hoopingu je tako, da moramo biti ves čas pozorni na obroč, saj če nismo, le-ta zleze dol, in naše misli se vrtijo okoli obroča. Vsekakor pa ne gre le za zabavo, ampak tudi za intenziven trening," je razložila Rutarjeva.

Več o hoopingu pa v spodnjem intervjuju.

Od kod izvira hooping in kako se razlikuje od 'otroškega' vrtenja obročev?
Večina ljudi se hulahupov spomni iz 50. let, vendar pa začetki hoopinga segajo celo v antično Grčijo, ko so obroče že uporabljali za telesno vadbo. Ko so Britanci okoli leta 1800 pripluli na Havaje in videli hula ples, se jim je zdel podoben hoopingu in takrat je nastal izraz hulahup. Obroči za fitnes so večji in težji od tistih, ki so jih poznali v 50. letih in pozneje. Večji in težji kot je obroč, počasneje se vrti in tako ga je lažje vrteti.

Kako pa poteka vadba hoopinga?
Hooping je celostna vadba, ne le vrtenje obroča okoli pasu. Začetnemu ogrevanju sledi osrednji del, v katerem obroč lahko vrtimo okoli pasu, zadnjice, prsnega koša, vratu (gre za t. i. vaje on-body, ko smo znotraj obroča) ali okoli dlani nad glavo, okoli telesa, ob boku, okoli komolca ali pa ga uporabimo kot kolebnico (gre za t. i. vaje off-body, ko smo zunaj obroča), sledi prosti trening, zatem pa še raztezanje in ohlajanje.

Ali obstaja le ena vrsta hoopinga?
Obstajali trije vodilni slogi: plesna, akrobatska in telovadna (fitnes) oblika hoopinga. Pri plesnem hoopingu je rdeča nit ples, obroč pa je rekvizit, ki ples popestri. Vsi gibi in triki so tekoče povezani med seboj, obroč se pri tem ne ustavlja in ima ves čas svoj 'flow'. Pri plesni obliki hoopinga se porablja 'dance hoop', ki je tanjši in lažji, kar omogoča tekoče izvajanje težjih trikov. Akrobatski hooping lahko hitro prepoznamo po izjemni gibčnosti izvajalca in združevanju gimnastičnih vaj z vrtenjem obroča ali po vrtenju več obročev hkrati. Fitnes hooping pa je oblika skupinske vadbe, pri kateri uporabljamo obroč za fitnes, ki je osnovni rekvizit in rdeča nit celotne vadbe. Bistvo fitnes hoopinga je intenziven kardiotrening, krepitev telesa, zabava in sprostitev.

Katere mišice se krepijo s hoopingom?
S hoopingom krepimo celo telo: globoke mišice trupa, mišice rok in mišice spodnjega dela telesa. Hooping je primeren za tiste, ki se želijo znebiti kakšnega odvečnega kilograma ali oblikovati svojo postavo, saj na zabaven način na eni vadbi pokurimo do 600 kalorij; hkrati pa tudi za tiste, ki se želijo med treningom tudi zabavati, sprostiti, naučiti česa novega in spodbujati svojo ustvarjalnost.

Kaj so pozitivne in negativne strani hoopinga?
Redno obiskovanje hoopinga ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje in počutje: gradi vitalno in vzdržljivo telo, razvija dobro ravnotežje in koordinacijo, na obrazih riše nasmehe, zmanjšuje stres, izboljšuje gibljivost, napolni telo z energijo ... Vendar pa te hooping lahko tudi zasvoji. (smeh) Vedno znova mi vadeči pripovedujejo, da svoj obroč doma vrtijo vsak dan, medtem ko berejo knjigo ali gledajo televizijo.

Komu priporočate hooping?
Hooping je primeren za vse starosti, za ženske in moške, za tiste z dobro telesno pripravljenostjo in tudi popolne športne začetnike, saj si vsak lahko izbere svoj ritem. Med vadečimi je tudi nekaj moških predstavnikov, čeprav so za zdaj v manjšini. Najbolj simpatični pa so pari, ki skupaj prihajajo na vadbo.

Redno obiskovanje hoopinga ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje in počutje ... Vendar pa te hooping lahko tudi zasvoji.