Hamdam pomeni spremljevalec. Foto: Reuters
Hamdam pomeni spremljevalec. Foto: Reuters

Aplikacijo so odobrile oblasti, razvili pa so jo na inštitutu Tebjan, ki deluje pod ministrstvom za kulturo. Vodja inštituta Komeil Hojast je ob predstavitvi aplikacije povedal, da je ločitev vse več, porok pa vse manj, kar so ene izmed glavnih težav iranske družbe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aplikacija od uporabnikov najprej zahteva identifikacijo, nato pa mladi opravijo psihološke teste združljivosti. Uporabnikom je ves čas na voljo svetovanje, da čim bolje izberejo svojega zakonskega partnerja. Ko ljubezenske iskrice preskočijo, se tu pomoč ne konča. Hamdam namreč ponuja zakoncem pomoč in svetovanje še štiri leta po poroki, poroča iranska tiskovna agencija Fars.

Aplikacije za zmenke so v Iranu priljubljene, je dejal predstavnik policije za kibernetiko Ali Mohammad Radžabi, a vse razen Hamdama so nezakonite. Zmenki v zahodnem slogu so po iranskih islamskih zakonih prepovedani, vendar mnogi mladi zavračajo tradicionalne dogovorjene zakonske zveze in želijo sami odločati o svoji prihodnosti, piše Reuters.

Oblasti so izrazile zaskrbljenost zaradi staranja prebivalstva, iransko prebivalstvo bo ob zdajšnjem trendu v dveh desetletjih med najstarejšimi na svetu. Stopnja rodnosti je med iranskimi ženskami v zadnjih štirih letih padla za 25 odstotkov, poročajo iranski mediji. Stopnja rodnosti je približno 1,7 otroka na žensko.

Iranski parlament je sprejel določbe, ki zagotavljajo finančne spodbude za poroke in rojstva.