Dobro vzdušje. Foto: Reuters
Dobro vzdušje. Foto: Reuters

Sveti Patrik je svetnik, ki je v sedmem stoletju na Irskem razširil krščanstvo, 17. marec pa je dan, ko je glavni zavetnik Irske umrl. Dan tako velja za praznik vseh Ircev in vsega irskega, zaznamuje pa ga zelena barva, ki je barva triperesne deteljice, s katero je sveti Patrik razlagal troedinost Boga. Po svetu Irci praznik, s katerim se poklonijo predvsem svoji kulturi in irskim koreninam, praznujejo tako, da se odenejo v barve irske zastave, običajno pa v potokih teče tudi pivo. Zelena, bela in oranžna prevladujejo tudi v okrasitvi mest, povsod pa je polno podob posebnih irskih škratov in deteljic.

Ena izmed glavnih parad seveda poteka v Dublinu, kjer se vsako leto zbere na tisoče ljudi. Tudi letos ni bilo nič drugače. Gonilo letošnje opoldanske dublinske parade naj bi po besedah organizatorjev vodila načela skupnosti, raznolikosti, mladosti in trajnosti.

Vodilo je bilo Mar a chéile sinn, kar v prevodu pomeni mi smo eno, tema parade naj bi služila kot opozorilo na to, da ljudje, ko ti kot eno delujejo z dostojanstvom in spoštovanjem, lahko varujejo drug drugega in celoten svet. Še pred začetkom so napovedali, da bo "najbolj ambiciozna do zdaj", z novimi umetniškimi, interaktivnimi in zračnimi dih jemajočimi elementi, pričakovali pa so okoli pol milijona obiskovalcev, poroča spletni novičarski portal IrishCentral.

Posebno čast so sicer dobile tudi članice nacionalne nogometne reprezentance, ki so poskrbele, da se je Irska prvič uvrstila v finale ženskega svetovnega prvenstva v nogometu (FIFA Women's World Cup), ki bo letos potekalo v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Celotna ekipa naj bi namreč utelešala najboljši primer irske moči, vztrajnosti in športnih dosežkov ter služi kot vzor irskim oboževalcem, tako starim kot tudi mladim. Vlogo častnega gosta je letos prevzel irsko-ameriški igralec Patrick Duffy.

Američani oziroma potomci irskih priseljencev v ZDA so praznik popeljali še nekoliko dlje od svojih rojakov v zeleni domovini. Prvo parado za Patrikov dan so tako organizirali v New Yorku leta 1762. Najbolj ekstravagantno praznovanje pa si verjetno privoščijo prebivalci Čikaga, kjer s posebnimi barvami z zeleno pobarvajo celo reko.

Vesel dan svetega Patrika