V Riadu proslavljajo zmago – organizirali bodo Expo 2030. Foto: Reuters
V Riadu proslavljajo zmago – organizirali bodo Expo 2030. Foto: Reuters

Da ima Rim malo možnosti, je bilo jasno od začetka. Italija je priredila Expo že pred osmimi leti v Milanu, nova kandidatura pa je hotela predvsem afirmirati Melonijino vlado in ponuditi zadoščenje oblastem Rima, ki je po krivdi prejšnjih občinarjev izgubil olimpijske igre 2024. Toda samo 17 včerajšnjih glasov kaže, da večno mesto ni prepričalo niti vse Evropske unije.

"Danes Expo, ki je navsezadnje manj pomembna prireditev, včeraj svetovno nogometno prvenstvo, jutri morda olimpijske igre. Kmalu bomo lahko kupili še sedež nestalne članice v Varnostnem svetu OZN-a," je povedal predstavnik Italija Giampiero Massolo. Po mnenju vodje italijanske delegacije je šlo pri zmagi Savdijcev za transakcijo, in ne za zasluge.

Uradni Riad je opazko gladko prezrl. "Expo 2030 v Riadu bo veliko več kot le poslopja, in zdaj se posvečamo prav temu. Poskrbeli bomo za preobrazbeno izkušnjo, ki se bo temeljito lotila izzivov, s katerimi se vsi srečujemo na poti v prihodnost," je povedal Fajsal bin Farhan, savdskoarabski minister za zunanje zadeve.

V simbolni projekt petletke, ko naj bi se Savdska Arabija preobrazila iz izvoznice nafte v državo futurističnih mest, bo Riad vložil več kot sedem milijard evrov. Rimska kandidatura pa je bila glede financ nejasna; mesto je hotelo dogodek vsaj posredno izrabiti za dokončanje temeljne prometne infrastrukture, nujno potrebne že za vatikanski sveti leti 2025 in 2033.

Zadnjo splošno svetovno razstavo so leta 2020 priredili v Dubaju, naslednja pa bo leta 2025 v Osaki.

Italijani ogorčeni nad izbiro gostitelja razstave Expo 2030