Foto: Reuters
Foto: Reuters

Srečelov so sicer pred tem dvakrat prestavili – prvič, ker so želeli prodati več srečk, drugič pa zaradi pandemije novega koronavirusa.

Gre za Picassovo oljno sliko Tihožitje iz leta 1921, dimenzije 23x46 centimetrov, na njej pa je umetnik na mizi upodobil kozarec absinta in časopis, poroča BBC.

Skupno so na dogodku zbrali približno 5,1 milijona evrov, kar je sicer precej manj kot zastavljenih 20 milijonov evrov, prodali pa so 51 tisoč srečk – približno 29 % v Franciji, sledile pa so ZDA in Švica.

Organizatorji bodo 4,2 milijona evrov izkupička namenili dobrodelnim organizacijam, ki se zavzemajo za čisto vodo v šolah in vaseh na Madagaskarju, v Maroku in Kamerunu.

Picassovo sliko je za dražbo prispeval milijarderski zbiratelj iz Monaka David Nahmad, zanjo pa bo prejel 900 tisoč evrov, 100 tisoč evrov pa je ravno tako prispeval v dobrodelne namene. Organizatorji so morali ljudi prepričevati, da je v igri pravi Picasso, saj se je številnim ponudba zdela "predobra, da bi bila resnična".

"Picassu bi bila tovrstna dražba izredno všeč, saj je bil tudi sam nekdo z velikim interesom za humanitarne in družbene težave," pojasnjuje organizator dobrodelnega dogodka Peri Cochin. "Kriza zaradi novega koronavirusa je še bolj poudarila, kako pomembno je, da si umivamo roke, to pa je možno zgolj s čisto vodo."