Med največjimi prejemniki bo otroška bolnišnica. Foto: Shutterstock
Med največjimi prejemniki bo otroška bolnišnica. Foto: Shutterstock

Marisa Cavanna je živela mirno življenje upokojene učiteljice književnosti v predmestju Genove. Ob njeni smrti pri 96 letih lani decembra, pa je prebivalce mesta presenetila novica o njeni zapuščini.

Tiha in umirjena gospa je bila namreč dedinja milijonskega premoženja, ki ga je v oporoki zapustila mestnim bolnišnicam in dobrodelnim organizacijam. Skupno naj bi v svoji oporoki zapustila 40 milijonov evrov vredno premoženje.

5 milijonov bo namenjenih otroški bolnišnici Giannina Gaslini, enako vsoto in njeno vilo pa bo dobila mestna bolnišnica Galliera. "Velika vila je in gotovo je vredna več milijonov evrov. Naročila nam je le, da denar porabimo za raziskave in nakup nove opreme," je povedal direktor bolnišnice Adriano Lagostena.

To je edina želja, ki jo je pri podelitvi sredstev Marisa izrazila pri vseh upravičencih. Njene donacije ne smejo porabiti za organizacijo in upravljanje bolnišnice, ampak za razvoj novih tehnologij in nakup opreme, da bodo lahko bolje skrbeli za bolnike.

Poleg bolnišnic bodo njen denar dobile tudi nevaldne organizacije, kot so Amnesty international in Prijatelji brez meja. Marisa pa ni pozabila tudi na svoje daljne sorodnike in njene skrbnike, ki bodo vsi dobili milijonsko dediščino.

Svojo oporoko je zaključila s prisrčnim sporočilom stotinam svojih učencev, ki jih je vsak dan srečevala po mestu.