Osla med čredo jelenov je po naključju opazil pohodnik in ga posnel. Foto: Reuters/Zajem zaslona
Osla med čredo jelenov je po naključju opazil pohodnik in ga posnel. Foto: Reuters/Zajem zaslona

Terrie in Dave Drewry iz Auburna v ameriški zvezni državi Kalifornija sta velika ljubitelja oslov, ki jih imata za domače ljubljenčke. A pred petimi leti se je zgodila nesreča – med izletom v okolici jezera Clear se je njun osliček Diesel splašil in pobegnil neznano kam. Kljub intenzivnemu iskanju in ob pomoči številnih prostovoljcev se je za njim izgubila vsaka sled. Nekaj mesecev pozneje sta sicer dobila informacijo, da je bil njun osel opažen na kameri, ki spremlja gibanje živali, a ga kljub temu nista našla.

Na začetku junija pa je pohodnik Max Fennell v bližini jezera Clear po naključju naletel na čredo jelenov, med katerimi se je mirno pasel tudi osliček. Dogodek se mu je zdel zanimiv, zato ga je posnel in video objavil na spletu, kjer sta ga opazila tudi Drewryjeva in na posnetku takoj prepoznala svojega osla.

Kot sta pojasnila za ameriško televizijsko postajo CBS, sta si globoko oddahnila – bala sta se namreč, da se je osličku zgodilo kaj hudega in da ga ni več med živimi. "Čudovito je bilo. Končno sva ga našla. Končno veva, da je z njim vse v redu. Videti je, da je srečen, da živi najboljše mogoče življenje in da je zdrav. To je res veliko olajšanje," je za televizijo CBS povedala Terrie.

Presenetljivo se ji zdi, da so se jeleni in njun osel tako dobro ujeli, saj gre "za povsem različna bitja", a so očitno našli skupno pot "in vsi skupaj postali družina".

Drewryjeva sicer osla ne nameravata loviti in ga odpeljati nazaj na kmetijo, saj bi bilo to, kot pravita, težko izvedljivo, pa tudi smisla ne vidita: "Zdaj je že čisto divja žival. Tam je srečen. Živi življenje, za katero je bil ustvarjen." Poleg tega z njima na kmetiji danes živi drug osel, sta še dodala.

Diesel je po njunih informacijah star okoli osem let. Pričakovana življenjska doba te vrste pa je okoli 40 let, tako da ima osel pred samo še kar nekaj srečnih let s svojo čredo, ob tem še navaja CBS.