Huan Huan s svojima mladičkoma. Foto: Facebook/ZooParc de Beauval
Huan Huan s svojima mladičkoma. Foto: Facebook/ZooParc de Beauval

Iz živalskega vrta so vzhičeni sporočili, da je panda Huan Huan v zgodnjih jutranjih urah skotila dva mladička, ki sta tehtala komaj 149 in 129 gramov, a sta "živahna, rožnata in debelušna", so zapisali v živalskem vrtu, kjer so Huan Huan in njenega partnerja Juana Zija dobili na posojo iz Kitajske leta 2012 v znak izboljšanja diplomatskih odnosov.

Čeprav orjaške pande v odraslosti tehtajo do 125 kilogramov, so njihovi mladički ob rojstvu povsem nebogljeni in v povprečju tehtajo okoli 120 gramov, kar pomeni, da sta oba mladička Huan Huan nadpovprečno težka. A še zdaleč nista blizu rekorderju, ki se je skotil konec julija v kitajskem centru za reprodukcijo pand in je tehtal kar 245 gramov.

Podmladka so se v živalskem vrtu veselili že vse od pomladi, ko so opazili, da se Huan Huan in Juan Zi parita (in to kar osemkrat!), a so za vsak primer izvedli tudi umetno oploditev, navaja AFP.

Dogodek je izjemen tudi zato, ker gre za prvo rojstvo pandjih dvojčkov v Franciji (Huan Huan je pred leti "poskrbela" za prvo rojstvo pande v Franciji nasploh, ko je skotila Juana Menga), kotitev pa sta poleg domačih strokovnjakov nadzorovala tudi dva veterinarja, ki so ju v Pariz poslali s Kitajske.

Veliki napori, ki so jih Kitajci vložili v program ohranjanja te živalske vrste, so se sicer zelo obrestovali: število velikih pand v divjini je namreč v zadnjih letih naraslo na 1800, kar pomeni, da ti ljubki rastlinojedi medvedi niso več ogrožena, ampak "zgolj" ranljiva vrsta.