Največje navdušenje navijačev je požel Lionel Messi. Foto: Reuters
Največje navdušenje navijačev je požel Lionel Messi. Foto: Reuters

Seizmograf je ob lanski zmagi Barcelone nad Paris St. Germainom v osmini finala lige prvakov zaznal nepričakovano seizmološko sled. Na "čudežni dan", ko je Barcelona nadomestila zaostanek s prve tekme in na domačem terenu zmagala s kar 6:1, ob tem pa zadnji gol dosegla prav v končnici tekme, je bilo tresenje stadiona namreč neverjetno močno.

Nogometni navdušenci so namreč s svojim poskakovanjem in navijanjem stadion dobesedno stresali in zaradi izjemnih sunkov na seizmogramu pustili sled močnega tresenja. S tem so seizmologe spodbudili k nadaljnjim raziskavam sunkov, ki jih lahko s skupnimi močni ustvari večja skupina ljudi.

Nogometna seizmologija je bila tako tema kongresa geoznanstvenikov na Dunaju, kjer je bila ena od osrednjih tem študija iz Barcelone. Profesor Jordi Diaz, ki je predstavil izsledke raziskave, je poudaril razliko med nogometnimi navijači in obiskovalci glasbenih koncertov.

Kot pravi, je mogoče videti, da ima vsaka pesem na glasbenem koncertu svoj obrazec in da je bilo na koncertu Brucea Springsteena mogoče s seizmografa odčitati, kdaj je začel peti novo pesem. "Pri proslavljanju gola se frekvenca razporedi od enega do desetih hercev. Na rockovskem koncertu pa je energija harmonična in razporejena v preciznih amplitudah. To se zgodi zato, ker ljudje ne skačejo, ampak plešejo," je še pojasnil Diaz.

Seizmologi v Barceloni proučujejo tudi vpliv cestnega prometa ter železnice in metroja, kjer je mogoče definirati ustavljanje ob rdeči luči na semaforju.