Foto: Reuters
Foto: Reuters

Delavci v tovarni keramike Emma Bridgewater v Stoke-on-Trentu, mestu v osrednji Angliji, ki slovi po lončarstvu, so zelo zaposleni s proizvodnjo kosov ročno izdelane in okrašene keramike za kronanje Karla III.

Izdelujejo tudi keramične krone. Foto: Reuters
Izdelujejo tudi keramične krone. Foto: Reuters

Steve Beeston, vodja proizvodnje, je za Reuters povedal, da so delavci navdušeni, ker izdelujejo spominke za tako posebno priložnost. Karel bo prvi britanski monarh, ki bo kronan po sedmih desetletjih po rekordni vladavini svoje matere kraljice Elizabete.

"Povpraševanje je izjemno," je dodal Beeston. Prvi dan prodaje je bilo razgrabljenih več kot 1500 novih skodelic s pripisom King Charles III (kralj Karel III.), zaradi česar je to drugi najhitreje prodajan izdelek do zdaj za podjetje, ki deluje že več kot 30 let.

"Kraljeva spominska posoda ima zelo dolgo zgodovino, kosi so bili izdelani v Stoke-on-Trentu že leta 1680. To je tradicija, katere del smo in na to smo zelo ponosni," je dejal Beeston. V podjetju izdelujejo keramiko za zaznamovanje pomembnih kraljevih priložnosti, kot so rojstva, poroke in obletnice.

Leta 2010 je tovarno obiskal tudi Karel III., takrat še kot princ Charles.