Velika nova kraška jama

Jamarji so Televiziji Slovenija odstopili ekskluzivne posnetke notranjosti ogromne jame. Razsežnosti jame so presenetile tudi njih. Jamo je bila v glavni cevi predora Lokev odkrita že maja. V zadnjih dneh so jo raziskali še temeljiteje in z okrepljeno ekipo ugotovili, da je večja, kot so pričakovali.

"Jama je globoka 140 metrov in dolga 220 metrov, nadaljuje se z breznom. Gre za serijo vertikalnih brezen, globokih 50 metrov in dolgih 10 metrov, torej za veliko odkritje," je za povedal Mitja Prelovšek z Inštituta za raziskovanje krasa.

Ogromna jama gradnje ne ovira. Geofiziki medtem v predorih Lokev in Beka sproti preventivno ugotavljajo, na kaj bi gradbinci še lahko naleteli.

To počnejo z radarsko sondo, opremljeno z oddajnikom in sprejemnikom. "Signali se odbijajo od morebitnih anomalij v hribih. To so lahko prazni prostori, glinene polnitve, druge strukture. Tako dobimo posreden vpogled v to, kaj nas čaka v napredovanju izkopa," je povedala Julija Fux iz skupine IRGO Consulting, ki je specializirana za posege v podzemni prostor.

V obeh predorih so med gradnjo drugega tira doslej odkrili 24 jam. Po napovedih naj bi jih skupno odkrili 75, vendar jih bo očitno še več, lahko bi jih odkrili tudi do 200, je še dodal Mitja Prelovšek.