Foto: AP
Foto: AP

"Odkrila sem, da je avstrijska družba OMV eden od sponzorjev plesa," je dejala Fonda na novinarski konferenci v avstrijski prestolnici. "Žal mi je, da to slišim. Ta podjetja so kriminalna, ubijajo ljudi, ubijajo naš planet," je dejala 85-letna filmska zvezdnica in podnebna aktivistka.

Foto: AP
Foto: AP

Dunajska državna opera je "dragocen biser", ki ga je treba obvarovati pred naftnimi koncerni, je dejala in tudi pozvala, da med sponzorji opernega plesa ne bi bilo več omenjenega naftna podjetja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Fonda meni, da si tovrstna podjetja na ta način prizadevajo povrniti svojo podobo in želijo postati družbeno sprejemljiva z donacijami denarja muzejem in opernim hišam. "Tega ne moremo dovoliti. Dunajska opera je fantastična, zato poskrbite, da preneha prejemati podporo naftne industrije," je dejala novinarjem.

Kot je še priznala igralka, je na Dunaj prišla, ker potrebuje denar. "Dobro me plačajo in potrebujem denar," je dodala in še izjavila, da "sponzorira svojega vnuka, zelo veliko ljudi in mora plačati račune".

Jane Fonda in Richard Lugner. Foto: AP
Jane Fonda in Richard Lugner. Foto: AP

Z Lugnerjem ne bo plesala
Hollywoodska zvezdnica bo na plesu spremljala avstrijskega podjetnika Richarda Lugnerja. Njegovo povabilo na Dunaj je sprejela, a se ni zavedala, da gre za ples.

"Mislila sem, da grem v opero," je na novinarski konferenci iskreno povedala z dvema oskarjema nagrajena igralka. Že vnaprej je zavrnila možnost, da bi se z 90-letnim gostiteljem tudi zavrtela na plesišču.

"Imam umetno ramo, kolka in koleni. Stara sem in lahko razpadem," je ob tem dejala Jane Fonda, ki je tudi zaprisežena podnebna aktivistka.

Dobrodelni operni ples s 5000 gosti
Po dveh letih premora zaradi pandemije covida-19 se z vsem bliščem in ob taktih valčka nocoj vrača sloviti dunajski operni ples, ki bo letos tudi v znamenju dobrodelnosti.

Za vstopnice je bilo treba tokrat namesto običajnih 315 evrov odšteti 350 evrov in razliko bodo namenili v socialne namene. Enako velja za višje cene hrane in pijače. Poleg tega je slikar Georg Baselitz v dobrodelni namen po naročilu dunajske državne opere ustvaril delo, ki bo 22. februarja naprodaj na dražbi z izklicno ceno 150.000 evrov.

Na avstrijskem družabnem dogodku leta v državni operi pričakujejo okoli 5000 gostov. Med številnimi uglednimi gosti opernega plesa bosta avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in kancler Karl Nehammer. Iz Nemčije naj bi prišel finančni minister Christian Lindner.

Vrhunec bo nastop 144 mladih parov ob polonezi Frederica Chopina.

Napovedan tudi protestni shod
Dunajski operni ples bo pospremil tudi protestni shod v organizaciji Komunistične mladine Avstrije pod geslom Jejte bogate. Policija na demonstracijah proti družbeni neenakosti pričakuje le okoli 200 udeležencev. Bo pa zaradi morebitnih motečih dejanj podnebnih aktivistov v pripravljenosti okoli 160 varuhov javnega reda in miru, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.