Mako velja v domovini za veliko vzornico mladim. Foto: EPA
Mako velja v domovini za veliko vzornico mladim. Foto: EPA

23-letnica je svoj čas preživljala na Univerzi v Leicesterju, kjer je študirala na podiplomskem študiju umetnosti. Tudi sicer so Mako, katere brat Hisahito je tretji v vrsti za prestol, le redko videvali v javnosti na Japonskem. Življenje običajne študentke pa živi že od prejšnjega septembra. Tako se je lahko svobodno gibala po kampusu in opravila prakso v muzeju transporta Coventry. "Bila je čudovita izkušnja," je dejala Mako po poročanju časopisa Leicester Mercury.

Japonska cesarska družina je nameravala javnost o študiju princese obvestiti, ko bi končala izobraževanje januarja prihodnje leto. "Je fantastična študentka," je opisal eden izmed njenih profesorjev Simon Knell. "Želeli bi si, da bi bil vsak študent tako vljuden in zagrizen za delo, kot je ona," je še dejal o princesi Knell. Opisal jo je kot vljudno in zelo prijazno osebo.

Prebivanje časa princese na Otoku je bilo le redko omenjeno v japonskih medijih. Toda japonski študenti so kmalu prepoznali princeso, ki je postala vzornica večine mladih, potem ko se je pri 12 letih pojavila na televiziji. Toda pustili so jo pri miru.

Vendar vseeno je zdaj prišel trenutek razkritja resnice. Princeso so predstavili na skrbno pripravljeni tiskovni konferenci na univerzi, kjer so dovolili samo fotografiranje. Toda eden izmed japonskih novinarjev je prekršil protokol in jo povprašal o času, ki ga je preživela v Leicesterju. Princesa se je pred odgovorom priklonila in v japonščini odvrnila, da je bila to čudovita izkušnja.