Odbor Združenih narodov o odpravi diskriminacije žensk opozarja, da predlagane spremembe niso zadostne. Foto: Reuters
Odbor Združenih narodov o odpravi diskriminacije žensk opozarja, da predlagane spremembe niso zadostne. Foto: Reuters

V skladu s predlogi, ki jih mora potrditi še japonski parlament, se bodo ločenke sicer lahko znova poročile takoj, če bodo imele zdravniško potrdilo, da niso noseče.

Vlada je spremembe zakonodaje iz leta 1898 predlagala ravno na mednarodni dan žensk in po tem, ko je japonsko vrhovno sodišče odločilo, da je šestmesečno obdobje čakanja za ločenke predolgo in da bi ga bilo treba skrajšati na sto dni.

Do enakopravnosti vseeno še dolga pot
A odbor Združenih narodov o odpravi diskriminacije žensk v Ženevi je opozoril, da predlagane spremembe niso zadostne. "Čeprav je vrhovno sodišče predlagalo skrajšanje roka s šestih mesecev na sto dni, državljanski zakonik še vedno zgolj ženskam prepoveduje ponovno poroko v določenem roku po ločitvi, medtem ko za moške ni nikakršne omejitve," so poudarili.

Ob tem so bili predstavniki odbora kritični tudi do japonskega zakona, po katerem morajo imeti poročeni pari enak priimek. Kot so poudarili, je ta praksa do žensk diskriminatorna, saj morajo v večini one prevzeti možev priimek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.