Potem so proslavili, kot se spodobi. Foto: EPA
Potem so proslavili, kot se spodobi. Foto: EPA

Po koncu tekme so tribune načeloma prekrite s praznimi kozarčki, ostanki hrane in embalažo, gledalci pa pri tem računajo, da bo za njimi pospravil nekdo drug. To se ni zgodilo na tekmi med Nemčijo in Japonsko.

Glede na to, da so na tekmi svetovnega prvenstva v Katarju japonski nogometaši zgodovinsko premagali nemške z 2:1 in nekateri zato že pozivajo, da bi na Japonskem morali razglasiti državni praznik, bi se pričakovalo, da se bodo zmagovalni navijači nemudoma odpravili slavit v noč. A ti so znova pokazali svoje manire in navade, poroča BBC.

Nogometni igralci so komaj zapustili igrišče, ko so Japonci že prekinili veseljačenje in na plan potegnili svetlomodre vreče za smeti. Tako so na mednarodnem Halifovem stadionu pospravili za seboj in drugimi obiskovalci, ki so že odšli. Zaposleni so se jim glasno zahvalili prek zvočnika, skupaj so posneli tudi fotografijo.

Tovrstna čistilna gesta se sicer ni zgodila prvič

Pohvale so dobile tudi zvezde večera – nogometaši so za seboj pospravili slačilnico, na mizi pa pustili origamije v obliki žerjava, s čimer so izkazali spoštovanje do gostitelja.

Čistoča je pomemben del japonske kulture, te se učijo že od malih nog, otroci čistijo tudi šolske učilnice in hodnike. Leta 2018 je Scott North, profesor sociologije na univerzi v Osaki, povedal, da je pospravljanje tudi način, na katerega "izkazujejo ponos na svoj način življenja". Eden izmed navijačev je sicer o njihovi navadi dejal, da Japonci za seboj nikoli ne pustijo smeti, saj spoštujejo kraj, ena izmed japonskih obiskovalk pa je dodala, da čistočo cenijo, za njih je kot religija.

Tovrstna čistilna gesta se sicer ni zgodila prvič. Japonski nogometni navdušenci so enako ravnali pred štirimi leti na svetovnem prvenstvu v Rusiji, čeprav so takrat bili poraženci. Pospravljali so tudi tisti, ki so si ogledali letošnjo otvoritveno tekmo, na kateri njihova ekipa sicer ni sodelovala – pomerila sta se gostitelj Katar in Ekvador.