Dvojčici sta se rodili 5. novembra 1913 na japonskem otoku Šodošima. Preživeli sta dve svetovni vojni, v času njunega življenja pa je Japonska zamenjala okoli 60 voditeljev.

Veljata za družabni in pozitivni osebi, v življenju pa ju skoraj nič ne skrbi. Umeno sicer velja za bolj odločno, Koume pa je nežnejša duša, je razkrila njuna družina.

Guinessova knjiga rekordov je njun dosežek uradno potrdila 1. septembra, a so s podelitvijo svečane listine počakali na 20. september, dan spoštovanja do starejših, ki je na Japonskem nacionalni praznik.

Dvojčici plaket na žalost nista mogli prejeti skupaj, saj so zaradi pandemije covida-19 podelitve potekale v njunih domovih za starejše, ki sta v različnih delih države. Umeno je bila vzhičena in je nagrado sprejela v solzah, medtem ko je Koume začel pešati spomin in "žal ni v celoti razumela pomena podelitve certifikata", je zapisala Guinessova knjiga rekordov.

Dvojčici sta se rodili v družini s 13 otroki. V zgodnjem otroštvu sta bili zaradi identičnega videza pogosto tarča zbadljivk vrstnikov, saj so bili dvojčki redki. Vrstniško zbadanje še zdaj označujeta za eno najhujših travm v otroštvu.

Kmalu po osnovni šoli so dvojčici ločili. Koume so poslali pomagat stricu, ki je živel na celinski Japonski. Več desetletij dvojčici nista imeli rednih stikov, dokler nista v svojih 70. letih začeli skupaj hoditi na budistična romanja.

Starostni rekordi Japonske

Na stara leta sta se pogosto šalili, da bosta podrli rekord dvojčic Kin in Gin ‒ v slovenščini zlato in srebro ‒ ki sta se v knjigo rekordov že pred dvema desetletjema vpisali pri 107 letih in 175 dneh ter na Japonskem postali pravi zvezdnici.

Prebivalci Japonske imajo sicer najdaljšo pričakovano življenjsko dobo na svetu, zato ne čudi, da so prav Japonci podrli številne starostne rekorde. Najstarejša živeča Zemljanka je pri 118 letih Tanaka Kane, najstarejši moški vseh časov pa je leta 2013 pri 116 letih postal pokojni Jiroemon Kimura.

Najstarejša enojajčna dvojčka moškega spola, Pierre in Paul Langerock iz Belgije, sta doživela 104 leta.