Jazbec velja za zelo srborito in žilavo žival. Foto: Pixabay
Jazbec velja za zelo srborito in žilavo žival. Foto: Pixabay

Zaradi nenavadne težave je moten predvsem železniški promet na severu in jugu države. Nekateri vlaki bi lahko stali celo teden dni.

Nizozemske železnice so v torek sporočile, da je zaradi kopanja lukenj jazbecev pod tiri začasno prekinjena železniška povezava med mestoma Den Bosch in Boxtel, poroča BBC. Pristojni so pojasnili, da ne vedo, kako dolgo bodo jazbeci povzročali težave oziroma kako dolgo bo trajalo, da jih bodo odstranili, saj so te živali v državi zaščitena vrsta.

Potrebujejo dovoljenje za poseg v njihov prostor

John Voppen, izvršni direktor podjetja ProRail, ki vzdržuje nizozemsko železniško omrežje, je dejal, da ta teden jazbeci pogosto ovirajo železniški promet. A težave ne morejo rešiti na lastno pest, saj potrebujejo dovoljenje tako za premikanje živali kot poseganje v njihov življenjski prostor. Inšpekcija, opravljena v zadnjih dneh, je tudi pokazala, da so jazbeci pod tiri kopali "zelo aktivno", kar neposredno vpliva na varnost železniških prog, je dodal. Zaradi njihovega kopanja bi se proge namreč lahko znižale.

Proga Den Bosch-Boxtel-Eindhoven je pomembna povezava med severom in jugom države, tako potniški kot tovorni promet na njej pa bosta motena vsaj do naslednjega torka.

Jazbeci so težave povzročali že v začetku meseca, ko so se pod železniške tire zakopali tudi v bližini mesta Molkwerum, zaradi česar je promet na eni izmed prog še vedno prekinjen. Železniški delavci nameravajo zato tam zgraditi peščeno grbino, v kateri naj bi jazbeci nato našli svoj novi dom.

Voppen je še povedal, da je družba ProRail zaradi zapletov v stiku tudi z ministrstvom za infrastrukturo. "Sobivanje z jazbeci je za nas prava zagonetka," je podjetje zapisalo na svoji spletni strani in dodalo, da je njihov cilj zagotoviti tako "varen železniški promet kot močno in uspešno populacijo jazbecev".