Stopinja na levi naj bi pripadala jetiju. Za primerjavo služi človeška stopinja na desni. Pristnost ocenite sami. Foto: Yeti Project Nepal
Stopinja na levi naj bi pripadala jetiju. Za primerjavo služi človeška stopinja na desni. Pristnost ocenite sami. Foto: Yeti Project Nepal
Himalaja
Jetija in njegove stopinje naj bi največkrat opazili na zasneženih področjih Himalaje v Nepalu in Tibetu. Foto: EPA

Zgodba o legendarni živali, ki naj bi bila pol človek in pol opica, je stara že več desetletij, jeti pa naj bi živel predvsem na himalajskih področjih Nepala in Tibeta.

"Stopinje so bile dolge okrog 20 centimetrov in so bile podobne človeškim," je o tem povedal Jošiteru Takahaši, sicer vodja odprave, imenovane "Projekt Jeti Nepal" (Yeti Project Nepal). Novico o stopinjah je odprava, sestavljena iz sedmih ljudi, sporočila po vrnitvi v dolino. Tokrat so poizkušali jetija izslediti in posneti že tretjič po vrsti, a so bili spet brez uspeha.

42 dni dolgo iskanje
Letos so se na 7661 metrov visoki gori Daulagiri IV, kjer naj bi v preteklosti odkrili največ jetijevih stopinj, zadržali kar 42 dni. Njihov glavni cilj je bil posneti žival s kamero, kljub neuspehu pa je Takahaši prepričan, da so posnete stopinje dovolj pomemben dokaz o obstoju tega edinstvenega prebivalca na tem področju: "Tako jaz kot tudi ostali člani skupine prihajamo v Himalajo že leta in leta in znamo dobro razločiti stopinje tako medveda, srne, volka in snežnega leoparda. Stopinje, ki smo jih našli letos, tem živalim zagotovo ne pripadajo." Takahaši je še povedal, da je sam nedvomno prepričan o pristnosti teh stopinj, ki potrjujejo številne podobne zgodbe alpinistov in lokalnih prebivalcev.

Vodja odprave naj bi jetija že videl
Ekipa pravi, da so na zasneženih pobočjih, kjer naj bi Takahaši leta 2003 domnevno na lastne oči videl jetija, postavili devet kamer, opremljenih z gibalnimi senzorji. Svojo izkušnjo takrat je vodja odprave opisal tako: "Jetija sem videl na oddaljenosti okrog 200 metrov. Tako kot človek je hodil, po dveh nogah, visok pa je bil okrog 150 centimetov."

Iskanje bodo nadaljevali
Kljub ponovnemu neuspehu, pa je skupina še sporočila, da bodo svoje iskanje nadaljevali: "Vrnili se bomo takoj, ko bo to mogoče, odnehali pa bomo šele takrat, ko bomo jetija res ujeli na filmski trak."

J. R.