Bobi je vse svoje življenje preživel v vasi Conqueiros blizu zahodne obale Portugalske. Foto: EPA
Bobi je vse svoje življenje preživel v vasi Conqueiros blizu zahodne obale Portugalske. Foto: EPA

Veterinar Danny Chambers, član regulativnega organa za veterinarske kirurge v Združenem kraljestvu (Royal College of Veterinary Surgeons), zatrjuje, da med njegovimi kolegi ni nikogar, ki bi verjel v Bobijevo starost. Pasja starost 31 let je namreč enaka 200 človeškim letom.

"To bi bilo tako, kot da bi človek živel 200 let, kar je glede na naše trenutne medicinske zmogljivosti popolnoma neverjetno. Konkretnih dokazov pa ni bilo. Naš poklic temelji na znanosti, zato mora Guinnessova knjiga rekordov, če želi ohraniti svojo verodostojnost v očeh veterinarske stroke, objaviti neizpodbitne dokaze," opozarja Chambers.

Bobijeva starost je bila sicer vpisana v portugalsko nacionalno zbirko podatkov o hišnih živalih, a ti običajno temeljijo na trditvah lastnikov. Poleg tega so genetski testi, ki jih je opravil, zgolj potrdili, da je res star, ne pa tudi, koliko natančno je star.

Sorodna novica Na Portugalskem poginil Bobi, najstarejši pes na svetu

Chambers pravi, da se v svoji praksi občasno srečuje tudi z zelo starimi psi, vendar so to običajno manjše pasme in v primerjavi z Bobijem nimajo čezmerne telesne teže. Prav zaradi tega je po njegovem mnenju še toliko presenetljiveje, da je živel skoraj trikrat dlje od povprečja.

Bobi je krono najstarejšega psa na svetu odvzel čivavi Spiku iz Ohia, ki je leta 2022 poginila, stara 23 let in sedem dni. Najstarejši zapisani pes je sicer avstralski Bluey, ki je poginil leta 1939 v starosti 29 let in pet mesecev.

Po besedah Bobijevih lastnikov, družine Costa, je imel Bobi dobre gene – njegova mati je namreč dočakala 18 let. Bobi je vse svoje življenje preživel v vasi Conqueiros blizu zahodne obale Portugalske. Družina pripisuje Bobijevo dolgoživost njegovi prehrani in pohajkovanju po mirnem okolju brez povodca, poroča Guardian.