Stil oblačenja Andree Zuckerman ni bil ravno navdihujoč, lahko bi rekli, da je bil precej starikav. Morda zato, ker je bila igralka Gabrielle Carteris že v prvih sezonah daleč od najstniških let? Foto: Spelling Television
Stil oblačenja Andree Zuckerman ni bil ravno navdihujoč, lahko bi rekli, da je bil precej starikav. Morda zato, ker je bila igralka Gabrielle Carteris že v prvih sezonah daleč od najstniških let? Foto: Spelling Television
Nerazdružljiva osmerica, ki jo je v zgodnjih ali sredi 90. poznal tako rekoč vsak najstnik na zemeljski obli. Foto: Spelling Television
Štiri dekleta, ki so s svojim slogom usodno zaznamovala 90. leta. Foto: Spelling Television

Ne sprejemajo niti izgovora "bila so pač 90.", saj naj bi bila Andrea že v času, ko je bila najstnica, oblečena kot Hillary Clinton. Morda ima to kaj opraviti s tem, da je imela Gabrielle Carteris, igralka, ki je upodabljala "dežurno piflarko" gimnazije West Beverly, nesmrtno zaljubljeno v Brandona Walsha (Jason Priestley), leta 1990, ko so Beverly Hills začeli predvajati, 29 let, torej že dolgo ni bila več najstnica.

Te dni mineva 22 let od predvajanja prve epizode kultne najstniške nadaljevanke, v središču katere je bila družina Walsh, ki se je s hladnega severa ZDA, iz ne ravno kozmopolitskega Minneapolisa v Minnesoti, preselila na vedno s soncem obsijani bleščeči Beverly Hills, poln razvajene mladine iz disfunkcionalnih družin.

Brandon in njegova sestra Brenda (Shannen Doherty) ob selitvi doživita pravi kulturni šok in se vsak dan spopadata z novimi skušnjavami njunega novega sveta, a se nato vedno vrneta v varno zavetje mame Cindy (Carol Potter) in očeta Jima (James Eckhouse), ki kmalu postaneta neke vrste nadomestna starša tudi njunim premožnim, a ne ravno vzornim sošolcem.

Poučne teme za najstnike
Vsaka izmed epizod prvih sezon je imela poučno rdečo nit, ki je mlade gledalce svarila pred pastmi življenja zunaj domačih zidov. Še posebej v tovarni sanj, kjer ni nič čisto tako, kot se zdi: med drugim so "obdelali" posilstva na zmenkih, alkoholizem, nasilje med štirimi stenami, antisemizitem, eksperimentiranje z mamili, najstniški samomor, aids, bulimijo, najstniško nosečnost, splav ...

Nadaljevanko producenta Aarona Spellinga, očeta Tori Spelling, ki je v seriji igrala enega glavnih likov, Donno Martin, so predvajali celo desetletje. A v modnem smislu so najbolj zanimive (že kar zabavne) oprave likov iz prvih sezon, torej iz zgodnjih 90.

Jason Priestley in Luke Perry (igral je težavnega, a oh-tako-privlačnega Dylana) sta postala najstniška idola, zvezdnice - izmed osrednjih še nismo omenili Jennie Garth, ki je igrala svetlolaso lomilko src Kelly Taylor - pa je poznal tako rekoč vsak najstnik (in marsikateri starši) na vseh koncih sveta. V redni zasedbi sta bila še Ian Ziering (norčavi Steve) in Brian Austin Green ("zelenec" David).

Iz serije Beverly Hills je nastal tudi "spin-off" Melrose Place, namenjen malce starejšemu občinstvu, leta 2008 pa je poštna številka 90210 dobila novo serijo, v središču katere je družina iz Kansasa, ki se preseli na Beverly Hills. Zveni kaj znano? V njej so se spet pojavile Jennie Garth, Shannen Doherty in Tori Spelling, ki so ponovile svoje vloge iz Beverly Hillsa, vrnil pa se je tudi legendarni Nat (Joe E. Tata), lastnik okrepčevalnice, v kateri je tako rekoč ves čas "visela" druščina.

Oglejmo si nekaj prizorov iz serije, ki se je tudi sama že poslovila od najstniških let, in obujajmo spomine. In ne zgražajte se nad oblačili likov, "bila so pač 90."!