Foto: EPA
Foto: EPA

Pri dražbeni hiši RR Auction so povedali, da je bil na dražbi prodan meni, uporabljen na slavnostni večerji 19. oktobra 1956 v spomin na prvi državniški obisk nekdanjega pakistanskega premierja Huseina Šahida Suhravardija na Kitajskem. Jedilnik je z nalivnim peresom podpisalo šest vplivnih kitajskih državnikov, med njimi Mao Cetung in premier Džov Enlaj.

Na svečani večerji so postregli z dobrotami obeh narodov, meni pa je vključeval tudi specialitete, kot so juha iz lastovičjega gnezda in belega gomolja, plavut morskega psa in pekinška raca.

"Držati jedilni list, ki sta ga podpisala Mao Cetung in Džov Enlaj, pomeni držati delček preteklosti – kos, ki pripoveduje zgodbo o diplomatskem sodelovanju, kulturni izmenjavi in spletanju prijateljstev, ki so trajala desetletja," je povedal Bobby Livingston, podpredsednik dražbene hiše RR Auction.

Med drugimi predmeti, ki so jih prodali na dražbi, so se znašli še popolnoma delujoči kodirni stroj Enigma iz obdobja druge svetovne vojne (189.000 evrov), patent za žarnico, ki ga je podpisal Thomas Edison (20.000 evrov), in ček, ki ga je za trgovino z elektronsko opremo RadioShack podpisal Steve Jobs (42.000 evrov). Vrednost čeka je znašala zgolj štiri ameriške dolarje, Jobs pa ga je podpisal istega leta, ko sta s Stevom Wozniakom v garaži ustvarila podjetje Apple.