Skoraj ni Američana, ki ne bi poznal kultne Julijine kuharske oddaje The French Chef, ki so jo prvič predvajali leta 1963. Foto: Reuters
Skoraj ni Američana, ki ne bi poznal kultne Julijine kuharske oddaje The French Chef, ki so jo prvič predvajali leta 1963. Foto: Reuters

Če se bojiš masla, uporabi smetano.

Julia Child
Samooklicana 'obsedenka z noži' je imela kuharsko orodje ves čas na dosegu roke - na posebnih magnetnih trakovih, nameščenih med kuhinjskimi okni in pomivalnim koritom. Foto: EPA

Mislim, da vsaka ženska potrebuje spajkalko.

Julia Child
V filmu Nore Ephron Julie & Julia je Childovo mojstrsko upodobila Meryl Streep, ki ji je vloga prinesla tudi nominacijo za oskarja. Foto: Kolosej

Kuhati sem začela pri 32. Dotlej sem samo jedla.

Julia Child
V Narodnem muzeju ameriške zgodovine je zdaj na ogled na stotine pripomočkov, naprav in drugih nepogrešljivih kosov, ki jih je Julia uporabljala v svoji kuhinji in so tam razporejeni točno tako, kot so bili, ko jih je leta 2001 zapustila muzeju. Foto: EPA

Kulinarični navdušenci po svetu so v sredo praznovali 100. obletnico rojstva Julie Child (1912-2004), tv-kuharice, ki je za vedno spremenila način pripravljanja hrane in pogled na kulinariko v Ameriki. V njeni domovini so v okviru Tedna Julie Child v 100 restavracijah po vsej državi sestavili jedilnike, kakršni bi lahko zrasli na zelniku Childove, ki jo med svoje vzornike prištevajo številni aktualni kuharski zvezdniki, tudi Američanka Paula Deen.

Childovo smo mnogi Neameričani mlajše generacije prvič spoznali v filmu Julie & Julia (2009), v katerem si mlada Newyorčanka Julie (Amy Adams) omisli nenavaden podvig: v enem letu namerava pripraviti vse jedi iz kultne kuharske knjige Julie Child Mastering the Art of French Cooking iz "davnega" leta 1961. Njena zgodba se začne prepletati z zgodbo Julie Child, ki jo je v filmu upodobila odlična Meryl Streep.

Hrana - ne le gorivo, ampak celo umetnost
Film je nastal delno po avtobiografski pripovedi Julie Powell, ki pravi, da jo je Childova "naučila kuhati in živeti" (delno je Nora Ephron, ki je napisala scenarij in film režirala, zamisli za zgodbo črpala iz avtobiografskih del Childove). V Los Angeles Timesu je Powellova o svoji vzornici, ki pa nad njenim blogarskim podvigom baje ni bila navdušena, zapisala, da je bila prav Julia Child tista, ki je soustvarjala kulturo, ki prehranjevanje jemlje resno in na hrano ne gleda le kot na gorivo, ampak kot na veščino in včasih celo umetnost.

V Narodnem muzeju ameriške zgodovine v Washingtonu je že desetletje na ogled slovita kuhinja, v kateri je Julia ustvarjala včasih bolj, včasih manj zapletene jedi. Prav v tej kuhinji so snemali njene tv-oddaje in preizkušali številne recepte iz njenih kuharskih knjižnih uspešnic.

Julia Child je bila tista, ki je ameriške gospodinje spodbudila k uporabi svežih sestavin in jim približala francosko kuhinjo ter manj ustaljene kuharske tehnike. "Ni treba kuhati 'nobel' ali zapletenih mojstrovin - le dobro hrano iz svežih sestavin," je nekoč dejala.

A Julia Child ni bila kuharica od nekdaj, v drugi svetovni vojni je bila ameriška vohunka, ki so jo med drugim poslali tudi na Šrilanko in Kitajsko. Prav življenje zunaj domovine je sooblikovalo njen okus za hrano.

Ko je začela kuhati, poti nazaj ni bilo
V drugi svetovni vojni je visokorasla Kalifornijka (v višino je merila za svojo generacijo skoraj neverjetnih 190 cm!) tudi spoznala moža Paula, kulinaričnega navdušenca z izbranim okusim in umetniško žilico, ki je prej živel v Parizu. Kot uslužbenca ameriškega zunanjega ministrstva so ga po službeni dolžnosti po vojni spet poslali v Francijo in prav tam je začela Childova obiskovati kuharski tečaj v sloviti šoli Cordon Bleu. "Kuhati sem začela pri 32. Dotlej sem samo jedla," je nekoč izjavila.

V 50. letih je že ustanovila lastno šolo L'Ecole des Trois Gourmandes skupaj s Francozinjama Simone Beck in Louisette Bertholle. Tam je trojica Američane učila kuhati francosko hrano, a le do leta 1953, ko se je Childova preselila v Mareseille. Je pa vse do konca svoje televizijske kariere nosila broško z logotipom šole na bluzi ...

Julia ni bila le odlična kuharica, skrivnost priljubljenosti njenih oddaj je bila tudi v njeni simpatičnosti, entuziazmu in smislu za humor. Če ji je palačinka med vratolomnim obračanjem padla na tja, je vzkliknila le "ups!" jo pobrala in dala nazaj v ponev.

Ameriški kuharski zvezdnik Anthony Bourdain je imel za Huffington Post o Julii le besede hvale: "Julia Child je najpomembnejša in najvplivnejša osebnost v zgodovini ameriške gastronomije." In to brez prodajanja loncev, verige restavracij, začimb, predpasnikov ali vnaprej pripravljene hrane. "Spominjali se je bomo po tem, kar je počela na tem svetu: navdihovala milijone za kuho in boljše prehranjevanje," je dodal.

Julia Child je 13. avgusta 2004, dva dni pred svojim 92. rojstnim dnem, umrla zaradi odpovedi ledvic v skupnosti starejših občanov v Montecitu v Kaliforniji. Svojo zadnjo (avtobiografsko) knjigo My Life in France (Moje življenje v Franciji) je sklenila z besedami: "Ko se spominjam preteklosti, pomislim na to, da so užitki ob mizi in v življenju neskončni - toujours bon appétit!**"

Mi pa končajmo prispevek z besedami, s katerimi je Julia končala vse svoje oddaje: "Bon appétit!"*

Alenka Klun

*"Dober tek!"
**"Vselej dober tek!"

Če se bojiš masla, uporabi smetano.

Julia Child

Mislim, da vsaka ženska potrebuje spajkalko.

Julia Child

Kuhati sem začela pri 32. Dotlej sem samo jedla.

Julia Child